INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

ELECTRIC LITANY

«Η μουσική δε θα σταματήσει ποτέ να γράφεται…»

Αποκλειστική συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 10/11/2010

 

——-

Music Corner: Πείτε μας λίγα πράγματα για τους Electric Litany. Ποιοι είστε;
Electric Litany: Οι Electric Litany είναι μία μπάντα με έδρα το Λονδίνο. Εκεί δημιουργήθηκαν το 2007 από τον Richard Simic και τον Αλέξανδρο Μίαρη. Η τελική σύνθεση, προς το παρόν, είναι ο Richard Simic στα drums, ο Αλέξανδρος Μίαρης στην κιθάρα, στο πιάνο και στα φωνητικά και ο Ben Prince στο συνθεσάιζερ.

 Music Corner: Η μουσική σας είναι πολύ ιδιαίτερη. Σε ποιο είδος θα την κατατάσσατε;
Electric Litany: Είναι λίγο παράξενο και δύσκολο να τοποθετήσεις τη μουσική σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Υπάρχουν είδη διαφορετικής μουσικής, από post-punk, new wave, shoegaze, παραδοσιακή μουσική και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να ακούσει και να ανακαλύψει στη μουσική.

 Music Corner: How to be a Child and Win the War. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό το άλμπουμ.
Electric Litany: Αυτό είναι το ντεμπούτο μας, είναι ένας δίσκος τον οποίο δουλεύουμε από τότε που ξεκινήσαμε σαν μπάντα. Δουλέψαμε τα τραγούδια για 2 χρόνια, παίξαμε ζωντανά σε πολλές συναυλίες στο Λονδίνο και στην Ευρώπη και κάναμε πρόβες σε εγκαταλελειμμένα σπίτια στο Λονδίνο. Το τελευταίο κτίριο ήταν μία εκκλησία του 19ου αιώνα στο Βόρειο Λονδίνο την οποία μετατρέψαμε σε στούντιο ηχογράφησης και ηχογραφήσαμε εκεί το άλμπουμ μόνοι μας. Ο Γιώργος Μπότης ήταν το πέμπτο μέλος της μπάντας, ο οποίος βοήθησε στα μηχανικά και ήταν συμπαραγωγός του άλμπουμ. Μετά κάναμε τη μίξη στην Αθήνα και το master στα Abbey Road Studio του Λονδίνου.

Music Corner: Αποκομίσατε εμπειρίες από το πρώτο σας άλμπουμ;
Electric Litany: Οι εμπειρίες από το πρώτο άλμπουμ είναι πολύ σημαντικές. Όλη η διαδικασία του να ηχογραφήσουμε και να κάνουμε την παραγωγή μόνοι μας, ήταν αρκετά χρονοβόρα. Ξέραμε από την αρχή τι θέλαμε και αυτό που θέλαμε ήταν να μην επηρεάσει κανείς την πορεία μας, έτσι αναζητήσαμε περισσότερη ή λιγότερη αυτονομία στη δημιουργική μας διαδικασία.

Music Corner: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
Electric Litany: Όλοι μας έχουμε την εμπειρία της ποικιλίας στη μουσική. Κάθε είδος μουσικής, από κάθε μέρος του κόσμου και κάθε στυλ αυτής, έχει κάτι να προσφέρει. Από το είδος που βγήκαμε όλοι μας, είναι από το νέο κύμα της post punk της δεκαετίας του ’80. Επίσης είμαστε βαθιά επηρεασμένοι από την παραδοσιακή μουσική όλου του κόσμου (ριζίτικα, ιρανική μουσική κλπ), κλασική μουσική (όχι τη χαρούμενη), καλή thrash και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται και να συνεχίζεται…

Music Corner: Τι είδους μουσικής ακούτε;
Electric Litany: Αυτά που σας είπαμε πριν…

Music Corner: Το ίντερνετ βοηθάει τη μουσική ή όχι;
Electric Litany: Το ίντερνετ βοηθάει στη διανομή της μουσικής και των ιδεών, ναι. Σίγουρα όμως είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα, αλλά ναι, από τη στιγμή που ο καθένας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να ακούσει οτιδήποτε θέλει (είτε έχει κυκλοφορήσει είτε όχι), έτσι το διαδίκτυο είναι κάτι θετικό. Σε ένα σημείο, βγάζει από τη μέση και τους μεσάζοντες, κάτι που είναι βασικό και έτσι δε χρειάζεται να υπογράψεις κάπου προκειμένου να ακουστεί η μουσική σου. Και άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά ή που δε θέλουν να τα διαθέσουν για κάποιον δίσκο, μπορούν απλά να τον κατεβάσουν και να τον απολαύσουν. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, μουσικής κλπ είναι τρομερά σημαντικό πράγμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η τηλεόραση είναι ένα μέσο απολυταρχισμού, ακριβώς επειδή πλασάρει φόβο και ηλιθιότητα από την ίδια πηγή, για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς.

Music Corner: Αλέξανδρε, στην Ελλάδα αρκετές μπάντες τραγουδούν ξενόγλωσσα κομμάτια. Υπάρχει κάποια που να έχεις ξεχωρίσει;
Electric Litany: Δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια μπάντα, αλλά είναι αλήθεια πως υπάρχει πρόοδος με τις ξενόγλωσσες μπάντες στην Ελλάδα. Είναι σίγουρα θετικό αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να επαναπαυτούμε από αυτό το γεγονός. Επειδή είναι πρόσφατο φαινόμενο (εκτός από μερικές μπάντες της δεκαετίας του ’70, από τις οποίες η μόνη που άξιζε ήταν οι Aphrodite’s Child) και εξαιτίας αυτής της «καινοτομίας», ο Τύπος και οι ίδιες οι μπάντες τείνουν να συναρπάζονται από το στυλ και όχι από την ίδια τη μουσική. Δεν είναι θέμα στυλ και αισθητικής, πρέπει πάντα να είναι θέμα μουσικής πάνω απ’ όλα.

Music Corner: Πόσο εύκολο είναι για μία ελληνική μπάντα να γίνει γνωστή στο εξωτερικό;
Electric Litany: Δε μιλάμε για εμάς διότι δεν είμαστε ελληνική μπάντα, έχουμε έναν Έλληνα μόνο και εδρεύουμε στο Λονδίνο. Στην ερώτηση σου τώρα, υποθέτω πως είναι το ίδιο εύκολο ή δύσκολο για μία ιταλική ή για μία ελβετική μπάντα να κάνουν το ίδιο. Από τη στιγμή που ζούμε στο 2010, οι μπάντες μπορούν να ταξιδέψουν λίγο – πολύ παντού, είναι απλά θέμα θέλησης της μπάντας να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Χρειάζεται δουλειά, αλλά το έδαφος είναι ελεύθερο γι’ αυτούς που θέλουν να το κάνουν. Δεν προσπαθώ να πω πως η μουσική βιομηχανία είναι ένα εύκολο και ηθικό μέρος, είναι το ακριβώς αντίθετο, είναι ανήθικο και αρκετά «φτηνό» μέρος στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως μία μπάντα που ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει, μπορεί να προσπαθήσει αφού πάντα θα υπάρχουν πιθανότητες. Α, και εκτός από τη θέληση χρειάζεσαι και καλή μουσική! (γελάει)

Music Corner: Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη μουσική στο εξωτερικό;
Electric Litany: Υπάρχει μία σημαντική διάκριση στο τι εννοούμε όταν λέμε αν έχει επηρεαστεί η μουσική. Αν εννοούμε τη μουσική βιομηχανία, οι παραγωγές, τα σόου κλπ, ναι έχουν επηρεαστεί αφού υπάρχουν λιγότερα χρήματα και οι τέχνες είναι το τελευταίο μέρος που πηγαίνουν τα χρήματα όταν αυτά υπάρχουν. Βέβαια η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα της δεν έχουν γίνει ορατά ακόμα εδώ στην Αγγλία, όπως έχουν γίνει στην Ελλάδα. Βέβαια στην Ελλάδα το πρόβλημα μεγεθύνεται από τη σοσιαλοφασιστική κυβέρνηση για άλλους προφανείς λόγους. Τώρα, αν μιλάμε αυτούσια για τη μουσική, τη δημιουργία μουσικής, την ανάγκη και την παρότρυνση ανθρώπων να γράψουν ή να κάνουν μουσική, τότε όχι, η οικονομία και κάθε οικονομική κρίση δε θα επηρεάσει ποτέ τη μουσική. Οι μπάντες και οι μουσικοί θα γράφουν πάντα μουσική όποια κι αν είναι η οικονομική – κοινωνική κατάσταση. Θα έλεγα πως ακόμα κι αν χειροτερέψουν τα πράγματα με αυτό που λέγεται κρίση, αυτό θα ήταν υπέροχο για τη μουσική, οι άνθρωποι θα έχουν κάτι να αναλογιστούν, να σκεφτούν και να βρουν άλλα σημεία επαφής μεταξύ αυτών και της μουσικής, θα υπάρξουν επιρροές και ευαισθησίες ξανά στις ζωές μας. Η μουσική δε θα σταματήσει ποτέ να γράφεται…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπεροχη μπαντα και ο καλυτερος δισκος της χρονιας.
    Και πολυ σωστα τα λεει ο Μιαρης, φτανει πια στους καλλιτεχνες που ντρεπονται να μιλησουν μηπως χασουν οπαδους.
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here