"ΜΥΡΩΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ"

"Εκτιμώ τους καλλιτέχνες που παραμένουν σεμνοί"...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Γεωργία Τσάκωνα

Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 1/7/2009

Είναι Πέμπτη πρωί και ετοιμάζομαι να κατηφορίσω προς το γνωστό cafe - restaurant "Πάρκο Ελευθερίας" για την προγραμματισμένη μας συνέντευξη με τον Μύρωνα Στρατή. Από το τηλέφωνο κιόλας που μιλήσαμε για να κανονίσουμε την συζήτηση μας, με είχε προϊδεάσει πολύ θετικά, αφού από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ ευγενικός και πρόθυμος ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την συνάντηση μας.
Η γνωριμία μου λοιπόν, με το Μύρωνα Στρατή επιβεβαίωσε τα παραπάνω... Είναι ένας νέος καλλιτέχνης με πολύ ευγενικούς τρόπους και ήθος, αλλά και απίστευτο χιούμορ και καλοσύνη (πιστέψτε με, δύσκολο να το βρεις αυτό στις μέρες μας, ειδικά στον καλλιτεχνικό χώρο...) Απόλαυσα την συζήτηση μας (πράγμα που ελπίζω να κάνετε και εσείς) και χάρηκα επειδή διαπίστωσα ότι αυτό που δείχνει πάνω στην σκηνή με τα τραγούδια του δεν απέχει από αυτό που πραγματικά είναι...

Μusic Corner: Πως ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;
Μύρωνας Στρατής: Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική είναι γύρω στα 7-8 που αρχίζω να παίζω κλασσικό πιάνο, αλλά δεν ήταν κάτι που το αγάπησα ιδιαίτερα. Πιο πολύ ασχολήθηκα ύστερα από παρακίνηση των γονιών μου για να μάθω ένα μουσικό όργανο. Ήμουν μέτριος μαθητής, μέχρι που φτάνω στα 14 μου, αρχίζω και ακούω ροκ μουσική και τότε είναι που αλλάζω και λέω "θέλω να μάθω κιθάρα". Έτσι ξεκίνησαν όλα, αγόρασα μια κιθάρα και άρχισα να ασχολούμαι πολλές ώρες μαζί της... Μια σχέση πάθους (γέλια)! Σαν κιθαρίστας λοιπόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά...

Μusic Corner: Δηλαδή τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα ως μουσικός έγιναν τότε;
Μύρωνας Στρατής: Ναι, στα 18 μου που ξεκίνησα να παίζω κιθάρα στους Όναρ και έπειτα σε άλλα γκρούπ. Ήταν πολύ όμορφα χρόνια και μου έμαθαν πράγματα σχετικά με την σκηνή, πώς να στέκομαι σε αυτήν, την επικοινωνία με τον κόσμο.

Μusic Corner: Και πότε άρχισες να ασχολείσαι και με τη σύνθεση και το τραγούδι;
Μύρωνας Στρατής: Έγραφα πάντα τραγούδια αλλά δεν ειχα νιώσει ποτέ την ανάγκη, ούτε πίστευα ότι είχα γράψει κάτι αρκετά καλό για να το μοιραστώ. Οπότε πρώτα ξεκινώ να γράφω και μετά έρχεται το τραγούδι, δηλαδή προσπαθώ να πω τα τραγούδια μου όσο καλύτερα μπορώ... Βασικά ακόμα και τώρα πιστεύω ότι σαν τραγουδιστής είμαι χάλια! (γέλια...)

Μusic Corner: Το 2006 έρχεται για σένα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πως προέκυψε;
Μύρωνας Στρατής: Ειχα δει τον διαγωνισμό του 2005 και μου άρεσε πολύ σαν θεσμός και τα τραγούδια που παρουσιάζονταν. Θεωρούσα ότι ήταν ένας πάρα πολύ ωραίος και αξιοπρεπές τρόπος για να εκθέσεις την δουλειά σου χωρίς να εκτεθείς. Στέλνω 2 τραγούδια όπως ήταν ο κανονισμός και λέω αν περάσει κάποιο πέρασε. Ήμουν λοιπόν πολύ τυχερός και όχι μόνο περνάω με το ένα τραγούδι, το "τι ζητάς", αλλά αυτό καταλαμβάνει τελικά και την τρίτη θέση! Δεν είχα ξανατραγουδήσει ποτέ σε κόσμο μέχρι τότε...!

Μusic Corner: Φαντάζομαι είχες πολύ άγχος...!
Μύρωνας Στρατής: Εννοείται... Δεν ειχα ξανατραγουδήσει σε μικρόφωνο και παιζόταν κιόλας live στην τηλεόραση! (γέλια) Σκεφτόμουν ότι θα λιποθυμήσω. Είχα πολύ άγχος επειδή υπήρχαν και πολλά άλλα αξιόλογα τραγούδια και άξιοι τραγουδιστές. Πραγματικά θεωρώ πως στάθηκα πολύ τυχερός.

Μusic Corner: Πόσο βοήθησε η εμφάνισή σου στο Φεστιβάλ, τη μετέπειτα πορεία σου στο τραγούδι;
Μύρωνας Στρατής: Ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα. Ύστερα από την εμφάνιση μου μπροστά στο κοινό, βγήκα πιο δυνατός και εννοείται άνοιξαν και οι πόρτες της δισκογραφίας. Επίσης πολύ σημαντική για μένα ήταν και η γνωριμία μου με τον Μανώλη Φάμελο. Ήμουν σε ένα στούντιο στη Βούλα, γιατί πριν το Φεστιβάλ είχα ξεκινήσει να κάνω μόνος μου τον πρώτο μου δίσκο, τον "Ιστό" και βγαίνοντας εγώ, έμπαινε ο Μανώλης. Εγώ δεν είμαι καθόλου καλός στις δημόσιες σχέσεις και με το που τον βλέπω, κατεβάζω το κεφάλι και φεύγοντας τον χαιρετάω. Το παιδί που είχε το στούντιο πρότεινε στον Φάμελο να ακούσει κάτι τραγούδια μου. Ο Μανώλης είναι γνωστό πως είναι άνθρωπος που βοηθάει πολύ κόσμο, πολλούς νέους τραγουδιστές και τελείως ανιδιοτελώς. Τα ακούει λοιπόν και δίνει το τηλέφωνο του για να επικοινωνήσω μαζί του. Για μια βδομάδα σε πληροφορώ είχα το νούμερο του και το επεξεργαζόμουν! "Να πάρω;; Μπα όχι άσε..."! Τελικά τον πήρα τηλέφωνο, μιλήσαμε, τα βρήκαμε και τελικά ανέλαβε εξ' ολοκλήρου και την παραγωγή του πρώτου μου δίσκου! Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ πάρα πολύ, τον θεωρώ από τους καλύτερους στιχουργούς και η γνώμη του μετράει πάρα πολύ για μένα. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα....

Μusic Corner: Αισθάνεσαι ότι είσαι από τους τυχερούς ή δυσκολεύτηκες αρκετά να φτάσεις εδώ που είχαι τώρα;
Μύρωνας Στρατής: Αισθάνομαι από τους πιο τυχερούς της γενιάς μου, στάθηκα τυχερός. Δεν λέω ότι δεν έχω δουλέψει ή δεν έχω κουραστεί. Φυσικά έχω δουλέψει πολύ αλλά μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω και το κάνω με τόση αγάπη που δεν μου φαίνεται σαν αγγαρεία ή ότι το κάνω με βαριά καρδιά. Το cd που έκανα τώρα ας πούμε, το "Τώρα είναι αλλιώς", το ανέλαβα σχεδόν εξ ολοκλήρου εγώ, μίξη, ενορχήστρωση, παραγωγή... Χιλιάδες ώρες δουλειάς, αλλά το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ... Μου άρεσε όλο αυτό! Όποτε αισθάνομαι τυχερός γιατί ξέρω πολλά παιδιά στην ηλικία μου ή και μεγαλύτεροι μου που έχουν κάνει εκπληκτικές δουλειές αλλά τα τραγούδια τους δεν έχουν φτάσει στα αφτιά του κόσμου.

Μusic Corner: Είπες πριν ότι το Φεστιβάλ ήταν ένας αξιοπρεπής τρόπος να δείξεις τη δουλειά σου. Είχες μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείς τη συμμετοχή σου σε κάποιο reality για να προχωρήσεις στο χώρο;
Μύρωνας Στρατής: Δεν θα το έκανα ποτέ. Αν δεν ήταν το φεστιβάλ ή δεν προχωρούσαν τα πράγματα όπως ήρθαν, απλά θα συνέχιζα να ασχολούμαι με τη μουσική σε ερασιτεχνικό επίπεδο κι αυτό γιατί την αγαπώ πάρα πολύ. Δεν κατακρίνω φυσικά όποιον συμμετέχει σε τέτοια παιχνίδια αλλά εγώ όχι, δεν θα το έκανα. Ούτε θα έκρινα αρνητικά έναν φίλο μου αν μου έλεγε ότι θα συμμετείχε, καταλαβαίνω ότι είναι μια δίοδος, μια επιλογή ...αλλά εμένα μου αρέσει και το μυστήριο. Δεν μου αρέσει να γνωρίζω τις πιο προσωπικές στιγμές του καλλιτέχνη που προτιμάω. Μου αρέσει να τον βλέπω στη σκηνή, εκεί να μου "δώσει αυτό που έχει".

Μusic Corner: Έχει γίνει της μόδας πια, να ακούμε ότι για να πάει μπροστά ένας καλλιτέχνης πρέπει να διαθέτει το λεγόμενο "πακέτο". Αν υποθέσουμε πως δεχόμαστε κάτι τέτοιο, τι κατά τη δική σου γνώμη πρέπει να έχει αυτό το πακέτο;
Μύρωνας Στρατής: Σήμερα πολύ σημαντική θέση έχει η εικόνα, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ένας συνδυασμός. Κάποιος μπορεί να έχει έναν δυνατό δίσκο αλλά να μην μπορεί να τον υποστηρίξει στα live ή και το αντίθετο. Λέγοντας εικόνα βέβαια, δεν εννοώ την εξωτερική ομορφιά κάποιου αλλά το σύνολο, τον τρόπο που στέκεται στην σκηνή, την επικοινωνία του με το κοινό, όλα. Όταν ακούω την λέξη "πακέτο" μου έρχεται στο μυαλό κάποιος που με συγκινεί με το τραγούδι του όταν το ακούω ηχογραφημένο αλλά με συγκινεί το ίδιο και στα live που θα τον ακούσω. Σε αυτούς τους δύο δρόμους το χωρίζω.
Τέλος φυσικά, σπουδαίο ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Μου αρέσει ο άλλος να είναι σεμνός παρ' όλη την επιτυχία που μπορεί να έχει γνωρίσει και μπορώ να πω ότι η σεμνότητα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά που εκτιμώ σε κάποιον καλλιτέχνη.

Μusic Corner: Άλλες "ταμπέλες" που βάζουν στις μέρες μας είναι αυτές που κατηγοριοποιούν τα τραγούδια σε έντεχνο, λαϊκό κλπ. Συμφωνείς σε αυτό το διαχωρισμό; Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρξει λαϊκό τραγούδι που να είναι έντεχνο ή κάτι ανάλογο;
Μύρωνας Στρατής: Ίσως αυτές οι κατηγορίες πριν 10 χρόνια να είχαν κάποια βάση αλλά στις μέρες μας βλέπουμε τόσα πολλά "παντρέματα" και από τις δύο πλευρές που κι εγώ έχω μπερδευτεί. Το τι θεωρεί ένας άνθρωπος έντεχνο πιστεύω είναι τελείως υποκειμενικό, είμαι πολύ ανοιχτός στο να ακούω τα πάντα και δεν με απασχολεί ποιος το έχει γράψει ή ποιος το τραγουδάει, αρκεί να με συγκινήσει εκείνη τη στιγμή.

Μusic Corner: Το χειμώνα που μας πέρασε, έκανες ουσιαστικά τις πρώτες σου εμφανίσεις μπροστά σε κοινό, με κάποιο live πρόγραμμα. Ποιες οι εντυπώσεις σου;
Μύρωνας Στρατής: Τον χειμώνα κάναμε μια καταπληκτική περιοδεία στην Ευρώπη με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Τραγουδήσαμε σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, σε πολλά μέρη. Ήταν μοναδική εμπειρία. Φοβεροί συναυλιακοί χώροι και άλλη η επαφή που έχεις εκεί με το κοινό που έρχεται να σε δει. Τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Έπειτα ήρθαν οι εμφανίσεις με τους Onirama που πρέπει να σου πω ότι είναι φοβερά παιδιά. Δεν το περίμενα και κατευθείαν αρχίσαμε τις πλάκες στα παρασκήνια και ήμασταν άνετοι μεταξύ μας, ήταν σαν να κάναμε party κάθε μέρα. Πολύ όμορφη συνεργασία και φοβεροί σαν χαρακτήρες, όλοι τους. Όσον αφόρα τις εμφανίσεις μου, αισθανόμουν πολύ όμορφα βλέποντας τον κόσμο να γνωρίζει καλά το τραγούδι μου, το "Πάνω απ' όλα". Μάλιστα το τραγουδούσαν μαζί μου, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα!

Μusic Corner: Απ' ότι καταλαβαίνω είσαι πιο πολύ "τύπος της συναυλίας";
Μύρωνας Στρατής: Ναι... Περιμένω κάθε καλοκαίρι που έρχονται μπάντες και φτιάχνω πλάνο για να δω που θα πάω και ποιες συναυλίες θα παρακολουθήσω. Μου αρέσει πιο πολύ ο χώρος που είναι συνήθως ανοιχτός, η ενέργεια που έχουν οι άνθρωποι στις συναυλίες, μου αρέσει το στήσιμο μιας μπάντας στην συναυλία που, ας πούμε, βρίσκεται 1-2 ώρες πάνω στην σκηνή και σου παίζει το υλικό της (αυτό ισχύει πιο πολύ με τις ξένες μπάντες), σου παρουσιάζει την δική του δουλειά και τα δικά του τραγούδια.

Μusic Corner: Σου αρέσει πιο πολύ να βρίσκεσαι σε μια συναυλία ως θεατής ή ως μουσικός;
Μύρωνας Στρατής: (γέλια) Δύσκολη ερώτηση... Νομίζω ότι η βασική μου ιδιότητα είναι αυτή του ακροατή, απολαμβάνω τη μουσική μου αρέσει να την ακούω, να παρατηρώ... Αλλά από την άλλη μου αρέσει πολύ και να παίζω μπροστά σε κοινό. Δεν ξέρω... Και τα δύο έχουν ενδιαφέρον.

Μusic Corner: Αυτό το καλοκαίρι θα είσαι με Γιάννη Κότσιρα και Ραλλία Χρηστίδου σε περιοδεία...
Μύρωνας Στρατής: Ναι ναι θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, ξεκινήσαμε 22 Ιούνη στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Έχουμε κάνει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, η συνεργασία μας είναι υπέροχη και πιστεύω ότι ο κόσμος που θα έρθει θα περάσει πολύ ωραία και θα μπορέσουμε να του μεταφέρουμε την μαγεία που επικρατεί και ανάμεσα σε εμάς.

Μusic Corner: Νιώθεις ότι τα επαγγελματικά σου σχέδια και όνειρα, μπαίνουν πλέον σε μια σειρά ή είναι νωρίς ακόμα να πεις κάτι τέτοιο;
Μύρωνας Στρατής: Δεν νομίζω... Αισθάνομαι μεν χαρούμενος αυτή τη περίοδο αλλά πιο πολύ θα έλεγα πως είμαι αγχωμένος. Αν μου έλεγαν να διαλέξω ανάμεσα σε μια μεγάλη πορεία χωρίς να έχω το "grand σουξέ" ή ένα "grand σουξέ" χωρίς μεγάλη πορεία, εννοείται θα διάλεγα το πρώτο. Οπότε από την στιγμή που ένα τραγούδι πάει πάρα πολύ καλά ναι μεν χαίρομαι πολύ που βλέπω τον κόσμο να του αρέσει και να παίρνω ανάλογα μηνύματα αλλά από την άλλη με αγχώνει ακόμη πιο πολύ. Όποτε δεν μπορώ να πω ότι μπαίνουν τα όνειρα μου σε μια σειρά αυτή τη στιγμή, όσο ότι με απασχολεί πολύ η συνέχεια...

Μusic Corner: Αν σου έλεγαν να διαλέξεις μια από τις ιδιότητες που έχεις, αυτή του μουσικού δημιουργού, του τραγουδιστή ή του ακροατή. Τι θα επέλεγες;
Μύρωνας Στρατής: Νομίζω ότι αν απαρνιόμουν τον ρόλο του ακροατή, δηλαδή να μην ακούσω ποτέ ξανά μουσική, θα είχα "σοβαρό πρόβλημα" (γέλια)...! Τώρα δεν ξέρω, όλα τα άλλα είναι ένα για μένα, αλληλένδετα. Όταν φτιάχνω μια μελωδία , μια φράση, τα έχω όλα στο μυαλό μου και λέω "ωραία...ποιος θα το πει τώρα αυτό;" (γέλια). Όλα είναι εξίσου σημαντικά για μένα, αν και το να κάνω μουσική μου είναι πιο εύκολο, έχω μεγαλύτερη ευχέρεια ενώ τον στίχο τον παιδεύω αρκετά. Σκέφτομαι μια φράση και μετά το χτίζω στίχο στίχο μέχρι να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος, το παιδεύω πολλές ώρες με τις διορθώσεις.

Μusic Corner: Όσον αφορά τον επόμενο χειμώνα, έχεις προτάσεις; Έχεις αποφασίσει κάτι;
Μύρωνας Στρατής: Έχω προτάσεις γενικά, δεν ξέρω, αλλά μάλλον θα διαλέξω τον μοναχικό δρόμο.
Θα ήθελα με μια μπάντα δική μου να κάνουμε το πρόγραμμα που μας αρέσει να αισθανόμαστε όμορφα και εμείς αλλά και το κοινό. Αυτός είναι μάλλον ο πιο δύσκολος δρόμος, γιατί το να πας σε ένα δυνατό, μεγάλο μαγαζί με έτοιμο κόσμο θα είναι όλα πολύ πιο εύκολα και ωραία. Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι πιο δύσκολο αλλά αποτελεί μια πρόκληση για μένα το να πάει καλά και να είναι κάτι που θα μείνει. Ψάχνω λοιπόν να βρω ένα χώρο που να κάνω πραγματικά αυτό που μου αρέσει, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα.

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.

*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID