Eleonara Zouganeli - Ela Info kai Sinentefksi

Επιλέξτε για να συζητήσετε θέματα που αφορούν την ελληνική pop ή λαϊκή μουσική σκηνή...
thrilos

Eleonara Zouganeli - Ela Info kai Sinentefksi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thrilos »

CD ΙΝFΟ
Ελεονώρα Ζουγανέλη «Έλα» (Μιnos ΕΜΙ).

Μουσική: Αντ. Μιντζέλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Κίτρινα Ποδήλατα, Σταύρος Λογαρίδης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

Στίχοι: Sunny Μπαλτζή, Λίνα Δημοπούλου, Κώστας Τζάνος, Αχιλλέας Διαμαντής, Νίκος Μωραΐτης, Μαριανίνα Κριεζή.

ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
«Θαυμάζω όσους τολμούν να αυτονομούνται»
Της Χάρης Ποντίδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειας Ζουγανέλη, η Ελεονώρα Ζουγανέλη διεκδικεί κι αυτή μια θέση, όχι στο γέλιο, αλλά στο τραγούδι. Και φαίνεται ότι χτύπησε... φλέβα
Όταν τα καμαρίνια γίνονται δεύτερο σπίτι σου από τα τρία σου χρόνια μέχρι (σχεδόν) τα πρώτα ραντεβού, είναι δύσκολο να βγάλεις τη μυρωδιά τους από πάνω σου. Έτσι περίπου συνέβη και με τη «μικρή» του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη.

«Μετά τους ακολουθούσα και στις συναυλίες τους» λέει. «Όπου πήγαιναν, πήγαινα. Μου άρεσε το κλίμα. Μου άρεσε που γελούσαν, που ήταν γεμάτοι ζωή».

Στα 24 της σήμερα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη κατάφερε να έχει ήδη μια θέση ανάμεσα στις πιο ελπιδοφόρες φωνές της γενιάς της. Φωνή, ταμπεραμέντο, κίνηση, και μια έμφυτη ικανότητα να «κατεβαίνει» στην πλατεία, είναι τα ατού που την έκαναν να ξεχωρίσει. Η τελευταία συνεργασία της με τους Οnirama (στο Cinema) ήταν μια ευκαιρία για την ίδια να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα εντός της. «Ήταν πιο κοντά σ΄ αυτό που είμαι, νομίζω. Επειδή ήταν πιο ποπ, πιο χορευτικό».

Είχε προηγηθεί μια σεζόν με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο VoΧ και η συμμετοχή της στο «Δικό μας ροκ» (με Πλιάτσικα, Μαχαιρίτσα, Μπουλά κ.λπ.) στον «Ζυγό». Το βάπτισμα του πυρός-στη νύχτα- ήταν πριν από 4 χρόνια στο Αθηνών Αrena, ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που πλαισίωναν το πρόγραμμα Νταλάρα- Ρέμου.

«Μια σκληρή εμπειρία που με γείωσε κατευθείαν», λέει. «Καλό μου έκανε. Είδα ποια είναι η πραγματικότητα...».

Πολλοί από τους συναδέλφους σου αποφεύγουν τα μεγάλα κέντρα. Προτιμούν μικρούς χώρους. Το λέω αυτό, γιατί και φέτος θα είσαι με το σχήμα Μητροπάνου, Λιδάκη και Στόκα στο «Κέντρο Αθηνών».

Είμαι στην αρχή και αισθάνομαι ότι δεν έχω πολλές επιλογές. Τους θαυμάζω τους συναδέλφους μου που τολμούν να αυτονομηθούν αμέσως. Όπως η Νατάσα Μποφίλιου ή ο Κωστής Μαραβέγιας, ας πούμε. Ή ο Πάνος Μουζουράκης. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα όμως. Εγώ θέλω να ζω απ΄ αυτή τη δουλειά... Δεν ξέρω αν θα με κάλυπτε να παίζω δύο Παρασκευές τον μήνα. Έπειτα μην ξεχνάτε, εγώ είμαι τραγουδίστρια, δεν είμαι τραγουδοποιός. Και μάλιστα, μια τραγουδίστρια που τώρα βγάζει τον πρώτο δίσκο της. Εύχομαι ο δίσκος να μου δώσει την ευκαιρία να κάνω και κάτι δικό μου. Θέλεις να πεις ότι αν είχες την ευκαιρία, θα άρχιζες διαφορετικά;

To σημαντικότερο είναι να βρει ο καθένας μας τι ακριβώς είναι και πού θέλει να κινηθεί. Άμα βρεις τι είσαι, όπου και να πας, έχεις κάτι να δείξεις. Δεν μιμείσαι. Μπορώ να πω, λοιπόν, ότι αυτό που ζω τώρα είναι μια περίοδος μαθητείας. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι είναι και λίγο θέμα τύχης. Τα πράγματα έρχονται και ανάλογα πορεύεσαι...

Ο δίσκος τι ρόλο παίζει;
Ο πρώτος δίσκος; Πολύ σημαντικό ρόλο. Γι΄ αυτό και άργησε. Ήθελα να είμαι σίγουρη πως ό,τι πω δεν θα το μετανιώσω αργότερα.

Το ότι έχεις κάνει θέατρο, πιστεύεις ότι σε βοηθάει;

Και το θέατρο και ο χορός. Τα τελευταία 4 χρόνια κάνω φλαμένκο και μ΄ αρέσει πολύ. Όσο δουλεύεις τα εκφραστικά σου μέσα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

Η εμπειρία σου από το στούντιο;
Πριν μπω στο στούντιο έκανα πρόβες μόνη μου. Μέχρι να βρω τον εαυτό μου σε κάθε τραγούδι, το είπα, το ξαναείπα. Άλλο να ερμηνεύεις, ας πούμε, ένα κομμάτι που έχει την ταυτότητα μιας συγκεκριμένης φωνής, άλλο να την ψάχνεις εσύ αυτήν την ταυτότητα.

«Τα αγαπώ πολύ τα λαϊκά»

Η Ελεονώρα που κάθεται απέναντι μου είναι ένα κορίτσι 24 ετών, με γλυκά, χαμογελαστά μάτια και ευγενική συμπεριφορά. Ουδεμία σχέση με την ντίβα στο εξώφυλλο του δίσκου ή με εκείνο το θερμό πλάσμα που όταν βρίσκεται στη σκηνή νιώθεις ότι ψηλώνει και μεγαλώνει τουλάχιστον μια δεκαετία. Και πώς την ανακάλυψε τότε ο Γιώργος Νταλάρας;

«Άρχισα από τη "Δεύτερη Ακρόαση" (CD με νέες φωνές και νέους δημιουργούς) του Παρασκευά Καρασούλου», λέει. «Μετά μου πρότεινε και μια σημαντική συνεργασία με την Εστουδιαντίνα στον δίσκο "Δάκρυ στο Γυαλί", όπου έκανε την παραγωγή». Το κομμάτι που ερμήνευσε η Ελεονώρα (και ο Γ. Νταλάρας έκανε δεύτερη φωνή), το «Όταν πέφτει το βράδυ», ήταν από τις επιτυχίες του δίσκου. Την ίδια επιτυχία είχε και η συμμετοχή της στον δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με το τραγούδι «Είπα στους φίλους μου για σένα».

Θα μπορούσες να πεις και λαϊκά τραγούδια, πάντως...

«Το ΄χουμε μέσα μας όλοι αυτό το κομμάτι. Κι εγώ το αγαπώ ιδιαίτερα. Αλλά σ΄ αυτή τη φάση της ζωής μου, είμαι πιο κοντά σ΄ αυτό που βγάζει ο δίσκος μου. Δεν ξέρω πώς να το ονομάσω, ποπ, έντεχνο ποπ. Απλώς είναι τραγούδια που θα άκουγα κι εγώ, αν ήμουν σπίτι μου».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&a ... 00491&ct=4
minerboh

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από minerboh »

Το τραγουδι ''ΕΛΑ'' παντως ειναι πολυ ομορφο κομματι! Ελπιζω οτι και ο δισκος θα ειναι και αυτος γεματος με αναλογα τραγουδια! Ορμα Ελεονωρα! :D
hakkinen

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hakkinen »

Προσγειωμένη και καθόλου στημένη ή δήθεν φαίνεται από τη συνέντευξη (γιατί είχα διαβάσει μία της Αντωνοπούλου και μου είχε σηκωθεί η τρίχα κάγκελο...)

Την ίδια "αλήθεια" μου βγάζει και όταν τραγουδάει και ελπίζω κάποια στιγμή να τη δω και ζωντανά γιατί τώρα έχω άποψη μόνο από την τηλεόραση και τις εκπομπές του Παπαδόπουλου.

@νδρέας
Light a fire, drop a bomb
pianist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pianist »

Tι δήλωσε η αχώνευτη Ρίτα;
hakkinen

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hakkinen »

pianist έγραψε:Tι δήλωσε η αχώνευτη Ρίτα;
Δε θυμάμαι... ήταν σε κάποια παλιότερη συνέντευξη σε κάποιο Κυριακάτικο ένθετο. Και δεν ήταν τόσο κάποια συγκεκριμένη ατάκα όσο η γενικότερη αίσθηση.

@νδρέας
Light a fire, drop a bomb
Απάντηση