Το ύστατο "χαίρε"στον Μάριο Τόκα

Επιλέξτε για να συζητήσετε θέματα που αφορούν την ελληνική pop ή λαϊκή μουσική σκηνή...
XSLOVE

Το ύστατο "χαίρε"στον Μάριο Τόκα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από XSLOVE »

Το ύστατο "χαίρε"στον Μάριο Τόκα2.5.2008
Αποστολή Εκτύπωση Με την ελληνική και την κυπριακή σημαία «αγκαλιασμένες» πάνω στο φέρετρό του και την οικογένειά του ενωμένη στον μεγάλο πόνο σαν μια γροθιά, ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης το μακρύ ταξίδι για τη «γειτονιά των αγγέλων» ο Μάριος Τόκας. Οι ερμηνευτές που πάνω στις φωνές τους «κέντησε» ο Κύπριος συνθέτης μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες επιτυχίες, βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο». Φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν οι εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και οι Κύπριοι φίλοι του. Η μία μετά την άλλη προσγειώνονταν στο «Ελ. Βενιζέλος» οι πτήσεις από τη Μεγαλόνησο, γεμάτες συγγενείς αλλά και θαυμαστές του συνθέτη της πατρίδας του έρωτα και της θείας μυσταγωγίας.

Στην κηδεία, η οποία τελέστηκε με δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέστη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου, ενώ διαβάστηκε και επικήδειο σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη. Οπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί το όνομα του Μάριου Τόκα σε ένα μουσικό σχολείο στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθεί βραβείο μουσικής δημιουργίας που επίσης θα φέρει το όνομά του και θα προσφερθεί μια υποτροφία για μουσικές σπουδές. «Μας έχει χαρίσει σπουδαίο έργο, αλλά εμείς θρηνούμε για την απώλεια της δημιουργίας που ακόμη μας όφειλε» σημείωσε ο Ανδρέας Δημητρίου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη λαχτάρα του Μάριου Τόκα για επανένωση του νησιού και στη μελοποίηση του παραπόνου του μέσα από τους στίχους της Τουρκοκύπριας Νεσιέ Γιασίν.
Παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε ζητήσει αντί για στεφάνια να δοθούν χρήματα στους Γιατρούς του Κόσμου, πολλοί ήταν εκείνοι που του είπαν το τελευταίο «αντίο» με λουλούδια.

Η σύζυγός του Αμαλία Πετσοπούλου τον αποχαιρέτησε υποβασταζόμενη από τους δύο γιους της Κωστή και Αγγελο, ενώ δίπλα τους, απαρηγόρητη, στεκόταν η αδελφή τους Χαρά που είχε τεράστια αδυναμία στον πατέρα της. Στεφάνι έστειλε και ο πατέρας του μουσικοσυνθέτη, ο Κύπρος Τόκας, ο οποίος δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Απαντες οι Κύπριοι τραγουδιστές τίμησαν τον φίλο και συμπατριώτη τους. Ανάμεσα τους, η Αννα Βίσση που συνοδευόταν από την αδελφή της Νίκη. Η τραγουδίστρια μάλιστα τον είχε επισκεφτεί στην κλινική όπου νοσηλευόταν. Εκεί δε ο συνθέτης τής είπε, με το χαρακτηριστικό για όσους τον γνώριζαν χιούμορ του: «Μαϊμού, εσύ δεν μου τραγούδησες» δείχνοντας ότι γνώριζε πως σύντομα θα εγκατέλειπε τα εγκόσμια.

Τον Μάριο Τόκα δεν ξέχασαν ούτε οι Κωσταντίνος Χριστοφόρου, Κωνσταντίνα, Στέλλα Γεωργιάδου, Ευρυδίκη, αλλά και ο Γιώργος Θεοφάνους που προσήλθε με τη σύζυγό του Βίλλυ και τον Πασχάλη Τερζή. Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου βρέθηκε και η Σούλη Σαμπάχ. Συντετριμμένη ήταν η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, η Λουκίλα, που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος τίμησε επίσης τον φίλο του, όπως και ο Γιάννης Σπανός, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Αννα Φόνσου, αλλά και ο Γρηγόρης Βαλτινός. Τέλος, το ύστατο «χαίρε» στον Μάριο Τόκα είπε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
AN DEN ARESEI SOU TO SBHNOUN!!!
XSLOVE

APO OTI BLEPO OLOI OI KURPOI TRAGOUDISTES BRISKONTAN STIN KHDEIA TOU MARIOU TOKA.
O X'YIANNHS K I OLUMPIOU POU ITAN?
GUNNER_10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GUNNER_10 »

XSLOVE έγραψε:APO OTI BLEPO OLOI OI KURPOI TRAGOUDISTES BRISKONTAN STIN KHDEIA TOU MARIOU TOKA.
O X'YIANNHS K I OLUMPIOU POU ITAN?
E KALA ENTAXEI DN FANTAZOMAI OTI DEN PIGE GIA TO EPEXE SNOB...MPOREI ONTWS NA MHN MPOROUSE...
KRIMA GIA AYTON TON ANTRWPO PANTWS...SPOUDAIOS SINTHETIS KAI EIXE AKOMA NA GRAPSEI KAI NA DOSEI KAI ALLA PRAGMATA... :cry:
minerboh

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από minerboh »

Ας αναπαυθει εν ειρηνη.Παντως η κληρονομια που αφησε πισω του θα ζει αιωνια και κτα καποιο τροπο θα ζει και ο Μαριος μεσα στις καρδιες μας.
pianist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pianist »

Είπαν...

Ερμηνευτές, στιχουργοί και τραγουδοποιοί μίλησαν για τον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου.

Μανώλης Μητσιάς (τραγουδιστής):
«Είμαι θλιμμένος, πολύ θλιμμένος, γιατί πρώτα και κύρια έχασα ένα φίλο και μετά ένα συνθέτη που από την πρώτη στιγμή, από τα «Τραγούδια της παρέας», μου έδωσε και τραγούδησα υπέροχα τραγούδια».

Χάρις Αλεξίου (τραγουδίστρια):
«Έχω συγκλονιστεί από το χαμό του και νομίζω πως όλη η Ελλάδα και η Κύπρος νοιώθουν το ίδιο γιατί ήταν πολύ αγαπητός. Ήταν επίσης σπουδαίος μελωδός ο Μάριος, για αυτό και τραγουδήθηκε πολύ από όλο τον κόσμο. Είχα την τύχη να τραγουδήσω Τόκα και θα κρατώ πάντοτε ζεστή στην ψυχή μου τη μνήμη του τρυφερού εκείνου ανθρώπου και συνθέτη».

Λευτέρης Παπαδόπουλος (στιχουργός): «Ο Μάριος Τόκας είναι ένας από τους καλύτερους συνθέτες. Ήταν λαϊκός γιατί λαϊκά ήταν και τα τραγούδια του, που ήταν τραγούδια όχι για κλειστούς χώρους, αλλά για μια απλωσιά, για γήπεδα, για παρέες και για φίλους. Με την απουσία του χάνει το τραγούδι, χάνει η Κύπρος».

Πασχάλης Τερζής (τραγουδιστής): «Είναι δύσκολες αυτές οι στιγμές και είναι δύσκολο να μιλάμε για έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο τώρα που έφυγε, παρόλο που ειλικρινά έχω πολλές αγαθές, γλυκιές αναμνήσεις από τη σχέση μου με τον Μάριο».

Κώστας Χατζηχριστοδούλου (τραγουδιστής): Μου είναι δύσκολο να μιλώ για τον Μάριο στον παρελθόντα χρόνο αν και έχω -από την πρώτη μέχρι την τελευταία του στιγμή- ζήσει από κοντά το μαρτυρικό του Γολγοθά και τη Μεγάλη Βδομάδα που βίωσε».

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας-(τραγουδοποιός και ερμηνευτής): «Ο Μάριος ήταν πάντα σαν ένα αξίωμα στην ελληνική μουσική, στην οποία άφησε έργο και ήθος. Ο Μάριος ήταν ένας άνθρωπος ευγενικός και χαμηλών τόνων, ένας άνθρωπος τρυφερός, ένας Τόκας της Κύπρου και της Ελλάδας».
pianist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pianist »

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
se1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από se1 »

i vissi vgike na paei gia joging kai xafnika thimithike oti exei na paei sto funeral kai etrexe opos eitan...
Άβαταρ μέλους
ΜΑΓΔΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΜΑΓΔΑ »

ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΠΟΛΥ ΞΑΦΝΙΚΟ...!

ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ "ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ"...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ Σ' ΕΚΕΙΝΟΝ...

ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ,
ΦΙΛΙΚΑ,
ΜΑΓΔΑ.
GUNNER_10

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GUNNER_10 »

se1 έγραψε:i vissi vgike na paei gia joging kai xafnika thimithike oti exei na paei sto funeral kai etrexe opos eitan...
:lol:
themingo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από themingo »

Αντίο μεγάλε Μάριε Τόκα. Θα σε θυμόμαστε για πάντα. Ήσουν ο τέλειος Συνθέτης..Εκείνες οι τραγουδάρες που έγραψες θα μείνουν εδώ μαζι μας...
se1

Εικόνα

o theofanous edw miazei me asiatisa,o xristoforou miazei me fantasma kai i vissi me mia salonikia transexual ithopoio ,dimitra paxinou nomizw legete
:D i georgiadou kitaei dexia aristera kai kamaronei pou kathete dipla sti bissi

ntropi mou kai mena se tetio thema na lew tetia :oops:
antidoto

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από antidoto »

:shock: :shock: :shock:
Παρε ανασα και παμε...
se1

antidoto έγραψε::shock: :shock: :shock:
:roll:
XSLOVE

KIDEIA EINAI BRE PAIDIA..
TO ROUXO EXEI SIMMASSIA?
PANTOS BRAVO POU BLEPOUME OLOUS TOUS KUPRIOUS KALITEXNES MAZI
XSLOVE

[quote="se1"]Εικόνα

PAIDES AUTOS POU STEKETAI DIPLA APO TIN VISSI EINAI O BODYGUARD THS?
TON EIDA K STIN TV OTAN I ANNA EBAZE LIGA LOULOUDIA STO KOIMITIRIO....
CelineManiac

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CelineManiac »

Kαλά έκανε η Αννα και πήγε απλά ντυμένη κι ελαφρά βαμμένη. Κηδεία ήταν, όχι πασσαρέλα.
antidoto

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από antidoto »

CelineManiac έγραψε:Kαλά έκανε η Αννα και πήγε απλά ντυμένη κι ελαφρά βαμμένη. Κηδεία ήταν, όχι πασσαρέλα.
+1
Παρε ανασα και παμε...
creativeuser

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από creativeuser »

se1 έγραψε:Εικόνα

o theofanous edw miazei me asiatisa
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Δως μου ένα παγάκι
CelineManiac

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CelineManiac »

creativeuser έγραψε:

Bασικά με τον Εθνικό Σταρ μοιάζει αλλά τεσπά...δεν ήθελα να κάνουμε τέτοια κουβέντα σ'αυτό το θέμα αλλά παρασύρθηκα. :oops:
creativeuser

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από creativeuser »

CelineManiac έγραψε:
creativeuser έγραψε:

Bασικά με τον Εθνικό Σταρ μοιάζει αλλά τεσπά...δεν ήθελα να κάνουμε τέτοια κουβέντα σ'αυτό το θέμα αλλά παρασύρθηκα. :oops:
ΟΝΤΩΣ ΝΤΡΟΠΗ..... :oops:
Δως μου ένα παγάκι
Απάντηση