NEWCOMERS
Το Music Corner σας συστήνει τους πιο
ελπιδοφόρους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες,
στην ελληνική δισκογραφία!

—————————————-

 

ΙΣΜΗΝΗ ΠΕΠΕ

«Δεν θα ήθελα να συστηθώ απλώς σαν ερμηνεύτρια. Μου αρέσει να τραγουδάω αυτά που γράφω, γιατί αυτά νιώθω»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Μαριάννα Πουτακίδου
Φωτογράφηση:
Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner – 16/2/2010

Με αφορμή τις εμφανίσεις της στο πλευρό του Λάκη Παπαδόπουλου, καθώς και την κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της με τίτλο «Κάπως έτσι», συναντήσαμε ένα βροχερό απόγευμα την Ισμήνη Πεπέ στο φιλόξενο «Πάρκο Ελευθερίας».

Νέο αίμα στην ελληνική ροκ σκηνή, με μια μικρή δόση άγχους, καθώς αυτή η «face to face» συνέντευξη που έδωσε στο Music Corner ήταν η πρώτη της, δεν έχασε όμως στιγμή το χιούμορ και το ζεστό χαμόγελό της…

 

Music Corner: Για αρχή να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα. Πού γεννήθηκες;
Ισμήνη Πεπέ: Γεννήθηκα εδώ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θες να σου πω και ηλικία; (γελάει). Σπουδάζω Κοινωνιολογία στην Πάντειο. Ασχολούμαι με το τραγούδι, πιο επαγγελματικά, σχεδόν τρία χρόνια και ερασιτεχνικά με γκρουπάκια επτά χρόνια.

Music Corner: Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με το τραγούδι;
Ισμήνη Πεπέ: Απλά έγραφα στίχους. Μου φαινόταν πολύ φυσικό να γράφω στίχους. Εκεί που διάβαζα έγραφα στίχους. Εντάξει βέβαια, πάρα πολλοί γράφουν στίχους, δεν μπορώ να πω (γελάει). Όλοι οι Έλληνες πιστεύω ότι γράφουν στίχους. Απλά ήταν για μένα τρόπος έκφρασης και το να τους εμπλουτίσω με μουσική. Το τραγούδι σαν τραγούδι, το ότι θα τραγουδήσω εγώ αυτούς τους στίχους, προέκυψε πιο μετά. Αλλά στίχους έγραφα από πολύ μικρή. Και μουσική. Η σύνθεση ήταν μέρος των στίχων.

Music Corner: Έπαιζες κάποιο μουσικό όργανο;
Ισμήνη Πεπέ: Έπαιζα μικρή πιάνο. Έκανα επτά χρόνια. Όταν λέμε μικρή, από πέντε χρονών μέχρι δώδεκα. Από εκεί και πέρα έψαξα λίγο να μάθω κιθάρα μόνη μου. Δεν μπορώ να πω ότι παίζω καλά αλλά, γρατζουνάω την κιθάρα για να μπορώ να φτιάξω μια μελωδία για τα τραγούδια.

Music Corner: Τι μουσικά ακούσματα είχες όταν ήσουν μικρή; Και τώρα ακόμα, δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει…
Ισμήνη Πεπέ:
Πιο μικρή άκουγα ότι άκουγαν οι δικοί μου. Μιλάμε για πολύ μικρή. Άκουγαν Καββαδία. Ο «Σταυρός του Νότου» ήταν ο δίσκος που είχανε «λιώσει» στο σπίτι και το «Ρεμπέτικο» του Ξαρχάκου. Από κει και πέρα δεν λέω ότι δεν ακούω πια αυτά τα τραγούδια. Εννοείται ότι τα ακούω. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι ακούω και κάποια συγκεκριμένη μουσική. Ακούω διάφορα τραγούδια.

Music Corner: Πιο πολύ ελληνικά ή ξένα;
Ισμήνη Πεπέ:
Ελληνικά θα έλεγα περισσότερο, γιατί μ’ αρέσει πολύ ο ελληνικός στίχος.

Music Corner: Υπήρχε κάποια φωνή που σε γοήτευε στα παιδικά σου χρόνια;
Ισμήνη Πεπέ:
Πιστεύω όλοι στην ηλικία μου έχουμε περάσει από τη φάση του Παπακωνσταντίνου. Από κει και πέρα μου άρεσε πολύ η φωνή του Πασχαλίδη. Του Θηβαίου πάρα πολύ. Αυτοί από Έλληνες. Γενικά, όταν ήμασταν μικροί, την ίδια φάση με τον Παπακωνσταντίνου την περνούσαμε και με τους Nirvana, οπότε ήτανε και ο Kurt Cobain.

Music Corner: Πιο πολύ rock όμως έτσι; Δεν άκουσα να μου πεις κάποιο λαϊκό όνομα…
Ισμήνη Πεπέ:
Δεν μπορώ να πω ότι δε μου αρέσει η φωνή του Μητροπάνου. Και πάρα πολλές επιλογές του στα τραγούδια. Αλλά πιο βαρύ λαϊκό, όχι.

Music Corner: Η συνεργασία με το Λάκη Παπαδόπουλο πώς προέκυψε;
Ισμήνη Πεπέ:
Προέκυψε από ένα κοινό μας γνωστό, το Γιώργο Μητρόπουλο, ο οποίος είναι παραγωγός στο χώρο της δισκογραφίας αλλά και του ραδιοφώνου. Τον ήξερα εγώ, τον ήξερε και ο Λάκης. Και μια μέρα μου είπε «Γιατί δεν γνωρίζεις το Λάκη μήπως…»! Και τελικά “δέσαμε” με τον Λάκη! Δεν το περίμενε κανείς ότι θα δέσουμε έτσι.

Music Corner: Προηγήθηκαν τα live ή ο δίσκος;
Ισμήνη Πεπέ: Προηγήθηκαν τα live αλλά σε σύντομο διάστημα έγινε και ο δίσκος.

Music Corner: Φαντάζομαι πως η συνεργασία μαζί του είναι κανονικό «σχολείο».
Ισμήνη Πεπέ: Είναι πάρα πολύ ωραίο να συνεργάζεσαι με το Λάκη, από την άποψη ότι δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Είναι εμπειρία. Δεν ξέρεις. Δεν πας σε μία ρουτίνα.

Music Corner: Και όταν τα πρώτα σου βήματα είναι δίπλα στο Λάκη Παπαδόπουλο νιώθεις και μια υπερηφάνεια, μια σιγουριά;
Ισμήνη Πεπέ:
Και χαρά και τιμή και όλα!

Music Corner: Στον πρώτο σου δίσκο συστήνεις τον εαυτό σου ως τραγουδοποιό.
Ισμήνη Πεπέ:
Γενικά δεν θα ήθελα να συστηθώ σαν ερμηνεύτρια. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το κομμάτι μου. Μου αρέσει να τραγουδάω αυτά που γράφω γιατί αυτά νιώθω. Όχι ότι υποτιμώ άλλους τραγουδοποιούς. Απλά έτσι νιώθω. Βέβαια κι έχω ζηλέψει άλλα τραγούδια να τραγουδήσω, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι για μένα ο ρόλος της ερμηνεύτριας. Θα με ενδιέφερε να δώσω κομμάτια. Να πάρω κομμάτια άλλου, δεν ξέρω αν θα με ενδιέφερε. Πρέπει να μου κάνει το κλικ. Ότι εκείνη τη στιγμή θα ένιωθα αυτό το πράγμα κι εγώ.

Music Corner: Το ύφος της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς κινείται σε pop και rock ήχο. Έχεις καταλήξει ότι αυτό είναι το ύφος, στο οποίο θέλεις να κινηθείς μουσικά ή φαντάζεσαι τον εαυτό σου να πειραματίζεται και να γράφει και κάτι διαφορετικό;
Ισμήνη Πεπέ:
Η αλήθεια είναι ότι και βάσει του ελληνικού στίχου που γράφω αναγκαστικά όχι. Έχω γράψει και ζεϊμπέκικο. Rock ζεϊμπέκικο. Δεν το φαντάζομαι με τον μπαγλαμά. Αλλά θα μπορούσα να γράψω και κάτι άλλο, ναι. Και να το τραγουδήσω.

Music Corner: Δηλαδή είσαι ανοιχτή σε διαφορετικά είδη;
Ισμήνη Πεπέ:
Ναι, εντάξει μέχρι ενός σημείου. Με κάποια όρια. Αλλά ναι. Αλλιώς θα πω ένα ζεϊμπέκικο που θα μου δώσει κάποιος και αλλιώς αν έχει βγει από εμένα.

Music Corner: Τελικά πόσο εύκολο είναι σήμερα για ένα νέο παιδί να μπει στον χώρο της δισκογραφίας;
Ισμήνη Πεπέ: Αρχικά, πέρα από το να πιστέψεις εσύ στον εαυτό σου, πρέπει να σε πιστέψει και κάποιος άλλος, που είτε να είναι μέσα, είτε να σχετίζεται με τη δισκογραφία. Αναγκαστικά γίνεται αυτό. Πλέον ανακαλύπτουν τα ταλέντα. Όχι επειδή …τραγουδάς στο μπάνιο σου! Πάντως πιστεύω ότι είναι σχετικά δύσκολο το να μείνεις στο χώρο και όχι το να μπεις.

Music Corner: Δεν είναι δηλαδή τόσο περιορισμένες οι ευκαιρίες;
Ισμήνη Πεπέ: Όχι, γιατί μπορείς να μπεις και με τη λογική ότι ανεβάζεις στο Internet ένα τραγούδι σου, σε μια «ηλεκτρονική δισκογραφία». Το θέμα όμως είναι να μη μείνεις εκεί πέρα.

Music Corner: Ναι, γιατί υπάρχουν και οι διάττοντες αστέρες με πολύ ωραία εμφάνιση μεν, που βγάζουν όμως ένα δίσκο και μετά εξαφανίζονται.
Ισμήνη Πεπέ:
Δεν είναι καθαρά θέμα εμφάνισης. Μπορεί να μπεις γιατί έχεις ένα πολύ ωραίο τραγούδι. Δε θα μείνεις όμως επειδή έχεις ή δεν έχεις ταλέντο. Το πόσο θα το προσπαθήσεις είναι το θέμα για να μείνεις.

Music Corner: Κι αν υποθέσουμε πως υπάρχει το λεγόμενο «πακέτο» που ψάχνουν όλοι…
Ισμήνη Πεπέ: Για μένα είναι περισσότερο τσαμπουκάς, δεν είναι «πακέτο». Εντάξει, πρέπει να έχεις μία εμφάνιση. Άμα είσαι κανένα σκιάχτρο δεν ξέρω αν θα χαίρεται ο κόσμος να σε βλέπει. Σίγουρα η φωνή και σίγουρα το ταλέντο, άμα γράφεις. Αλλά είναι το πόσα κότσια έχεις να κάτσεις εκεί πέρα και πόσο «ψώνιο» έχεις.

Music Corner: Υπάρχουν πράγματα που σε ενοχλούν στον χώρο;
Ισμήνη Πεπέ: Εντάξει, σε όλους τους χώρους υπάρχουν πράγματα που ενοχλούν τον καθένα! Πουθενά δεν είναι όλα τέλεια. Τώρα δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, μπορεί να είναι κάποιες φάσεις που να με ενοχλούν. Χρονικές περίοδοι. Μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι. Δεν είναι όμως κάτι συγκεκριμένο. Ξέρεις ότι σε αυτό πας να μπεις. Σ’ ενοχλεί δε σ’ ενοχλεί αυτό είναι.

Music Corner: Δεν υπήρξαν δηλαδή κάποιες εκπλήξεις ή ανατροπές;
Ισμήνη Πεπέ: Όχι. Περίμενα όλο αυτό που άκουγα, εδώ και πέντε χρόνια τουλάχιστον, ότι η δισκογραφία πεθαίνει. Αυτό περίμενα να το δω. Εντάξει, όταν το βλέπεις βέβαια είναι αλλιώς. Αυτό που δε μου αρέσει είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι όσο μπροστά πρέπει να είναι – όχι ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι – η λογική ότι πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει ένα CD. Αυτό που λέγαμε και πριν. Να το βάλει στο Internet. Να έχει ένα CD. Δεν έχουν σκεφτεί τρόπους σωστούς, να το αξιοποιήσουν αυτό. Είναι μια εξέλιξη αναπόφευκτη πλέον. Και κάποιοι έχουν μείνει στο ότι πρέπει να βγάλουμε ένα CD σαν CD και να μην εστιάσουμε σε όλα τα υπόλοιπα.

Music Corner: Δηλαδή η δισκογραφία έτσι όπως την ξέρουμε, φτάνει σε ένα τέρμα και γυρνάει σελίδα;
Ισμήνη Πεπέ:
Σίγουρα. Το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η καινούρια σελίδα. Πλέον, οποιονδήποτε δίσκο μπορείς να τον βρεις στο Internet, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει να κλείσουν οποιαδήποτε rapidshare, οποιεσδήποτε σελίδες που τα κατεβάζεις τζάμπα. Δε γίνεται. Πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι κάπως να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν αυτό προς όφελος των συνθετών, των στιχουργών και των τραγουδιστών.

Music Corner: Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνόφωνη rock και οι νέοι κυρίως καλλιτέχνες που την εκπροσωπούν, περιορίζονται σε μικρές μουσικές σκηνές και μπαρ. Είναι αδικημένο είδος η ελληνική rock;
Ισμήνη Πεπέ: Όχι. Εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι πλέον οποιαδήποτε καφετέρια, pub, μπαρ, οτιδήποτε, πετάει δυο τραπέζια στην άκρη και κάνει και ένα χώρο για live. Δεν είναι ότι περιορίζεται η rock μουσική σε μικρές σκηνές. Απλά οπουδήποτε πλέον μπορείς να βρεις μουσικές σκηνές. Εγώ αυτό βλέπω όταν βγαίνω έξω.

Music Corner: Άρα δίνεται ένα βήμα, δεν περιορίζεται;
Ισμήνη Πεπέ: Ναι, θεωρώ ότι είναι ένα βήμα. Βλέπω παντού να ξεφυτρώνουν μπαράκια ή μουσικές σκηνές, πιο μικρές ή πιο μεγάλες, για να “κατοικεί” η rock μουσική.

Music Corner: Ποιες οι εντυπώσεις σου από τις live εμφανίσεις στο πλευρό του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ;
Ισμήνη Πεπέ:
Είναι αυτό που σου είπα. Εμπειρία. Πολύ άγχος στην αρχή, γιατί με το Λάκη ήταν η πρώτη φορά που έβγαινα μόνη μου να πω δικά μου τραγούδια. Στα άλλα συγκροτηματάκια, στα συνοικιακά, έλεγα κάποιες διασκευές. Αλλά ο Λάκης σε κάνει να χαλαρώνεις, με τη λογική ότι δεν ξέρεις τι θα γίνει σε λίγο. Δεν έχει κάποιο πρόγραμμα. Είναι απρόβλεπτος τελείως.

Music Corner: Ο πρώτος άνθρωπος που ακούει τα τραγούδια που γράφεις ποιος είναι;
Ισμήνη Πεπέ:
Κάποιοι φίλοι μου και οι δικοί μου. Οι γονείς μου. Επειδή τα γράφω εγώ τα τραγούδια, δε θα ζητήσω τη γνώμη τους για το αν θα τα τραγουδήσω ή δε θα τα τραγουδήσω. Η γνώμη θα είναι πάντα για το αν θα αρέσει σε έναν ακροατή. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αρέσει σε μένα. Δεν θα πετάξω δηλαδή ένα τραγούδι μου αν δεν αρέσει σε κάποιον, γιατί είναι κάτι που το ένιωσα και το έγραψα.

Music Corner: Η κυκλοφορία του πρώτου σου δίσκου έχει αλλάξει καθόλου την επαγγελματική σου ή την προσωπική σου ζωή;
Ισμήνη Πεπέ:
Όχι, πέρα από το γεγονός ότι έχω κάποια live, για να συντηρείται και ο δίσκος. Δεν μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει κάτι.

Music Corner: Στον ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;
Ισμήνη Πεπέ: Στον ελεύθερο χρόνο μου είτε γράφω τραγούδια, είτε ακούω μουσική. Παρακολουθώ κάποιες rock σκηνές. Αυτά τα μικρά που λέγαμε.

Music Corner: Δηλαδή η μουσική δε λείπει από τη ζωή σου!
Ισμήνη Πεπέ: Όχι δεν μπορώ να πω ότι λείπει…

Music Corner: Δε θα μπορούσες να φανταστείς το εαυτό σου με το πτυχίο της Κοινωνιολογίας να κάνεις κάτι διαφορετικό;
Ισμήνη Πεπέ:
Πιο παλιά θα μπορούσα. Ήθελα να γίνω εγκληματολόγος να σπουδάσω profiling στην Αμερική. Αλλά πλέον όχι. Θέλω απλά να τελειώσω την Κοινωνιολογία για να έχω το χαρτί στα χέρια μου για παν ενδεχόμενο.

Music Corner: Με το Internet ασχολείσαι;
Ισμήνη Πεπέ: Ναι, πολύ. Facebook, My space, Twitter, απ’ όλα. Πλέον είναι ο πιο άμεσος, ο πιο γρήγορος και ο πιο ανέξοδος τρόπος διαφήμισης και ενημέρωσης.

Music Corner: Για τη Eurovision να ρωτήσω;
Ισμήνη Πεπέ: Όχι (γελάει).

Music Corner: Μα είναι εθνικό ζήτημα!
Ισμήνη Πεπέ: Να σου πω κάτι; Δεν ξέρω καθόλου τι γίνεται φέτος στη Eurovision…

Music Corner: Δεν είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια με ανάθεση στον καλλιτέχνη τον φτασμένο. Οι φετινές συμμετοχές, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι νέα παιδιά και συγκροτήματα. Αν λοιπόν έρχονταν σε σένα και σου πρότειναν να συμμετέχεις στην επιλογή του ελληνικού τραγουδιού με δικό σου τραγούδι;
Ισμήνη Πεπέ: Κοίτα, να μπω στη λογική να γράψω αγγλικό στίχο, όχι ότι δεν το έχω κάνει, αλλά δε νομίζω ότι θα το έκανα.

Music Corner: Με ελληνικό στίχο;
Ισμήνη Πεπέ: Με ελληνικό στίχο πάλι… Θεωρώ ότι τα τραγούδια αυτά δεν είναι για την Eurovision. Πιστεύω ότι η Eurovision έχει πλέον δική της κατηγορία τραγουδιών. Είναι τραγούδια για Eurovision. Τα πιο pop. Δε θα πει τίποτα ο στίχος, θα είναι pop το τραγούδι. Άντε να μιλήσει για ειρήνη, αγάπη κι ευτυχία.

Music Corner: Αν έβλεπες ότι άλλαζε αυτό το στυλ, θα εξακολουθούσες να ήσουν αρνητική;
Ισμήνη Πεπέ:
Ας έβλεπα πού θα έφτανε αυτή η αλλαγή και ξαναρώτα με τότε. Γενικά δεν είμαι θετική. Δεν είμαι εγώ. Δεν θα έκανα κάτι που δε μου ταιριάζει.

Music Corner: Με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Ισμήνη Πεπέ: Με Έλληνες πάντα μιλάμε ε; Γιατί έχω όνειρα! Με τον Πασχαλίδη που λέγαμε πριν, με το Θηβαίο. Θα μου άρεσε να συνεργαστούμε με το Μικρούτσικο. Γενικότερα με πιο παλιούς. Έτσι το σκέφτομαι. Δηλαδή με τη γενιά του Λάκη Παπαδόπουλου και λίγο πιο μετά. Είτε να τους δώσω τραγούδια, είτε να συνεργαστούμε επί σκηνής.

Music Corner: Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι;
Ισμήνη Πεπέ:
Εμφανιζόμαστε σε διάφορες μουσικές σκηνές κατά καιρούς. Όχι κάπου standard. Μελλοντικά για κάποιο CD δεν έχουμε δει ακόμα τι θα γίνει, γιατί αυτό είναι πρόσφατο. Γενικά, όποιος θέλει να μάθει που τραγουδάω, μπορεί να ενημερωθεί από το Facebook.

Music Corner: Δεν μπαίνεις στη διαδικασία των δημοσίων σχέσεων με διαφορετικό τρόπο;
Ισμήνη Πεπέ:
Όχι. Από το Facebook μόνο. Και από κει και πέρα η εταιρεία που έχει αναλάβει το marketing στέλνει οποιαδήποτε δελτία τύπου σε εφημερίδες κλπ.

Music Corner: Νιώθεις ότι τα επαγγελματικά σου σχέδια μπαίνουν πλέον σε μια σειρά;
Ισμήνη Πεπέ:
Όχι, βέβαια. Καλό ξεκίνημα, ναι. Ότι μπαίνουν σε μία σειρά, δεν μπαίνουνε. Είναι αυτό που έλεγα πριν, πρέπει να είσαι συνέχεια στην τσίτα. Αυτό έχω δει εγώ τουλάχιστον.

Music Corner: Λένε όμως ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…
Ισμήνη Πεπέ: 
Έκανα σίγουρα ένα καλό ξεκίνημα, αν σκεφτείς τους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί στο πρώτο μου cd. Κοίτα, είναι μια δουλειά με τραγούδια δικά μου, που ήθελα να μπουν σε ένα δίσκο. Ήταν πολύ ιδανικά όλα.

Music Corner: Άρα σ’ ένα μελλοντικό δίσκο να περιμένουμε πάλι δικά σου τραγούδια;
Ισμήνη Πεπέ:
Ναι. Εκτός αν έρθει ο κόσμος τούμπα. Τι να σου πω…!

————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here