26/11/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Τον Οκτώβρη του 2009 κάτι διαφορετικό εμφανίστηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση από το κανάλι Fox. Ο επιτυχημένος δημιουργός του Nip/Tuck, Ryan Murphy παρουσίασε την καινούρια του σειρά, “Glee”.

Ο Murphy ήθελε να δημιουργήσει μία μουσική σειρά που δεν θα έμοιαζε, όμως, με κλασσικό musical, όπου οι χαρακτήρες θα άρχιζαν ξαφνικά να τραγουδούν. Αντίθετα δημιούργησε ένα μετα-μοντέρνο musical, το οποίο κινείται περισσότερο στα πλαίσια του Chicago. Η ιδέα ενθουσίασε τους υπεύθυνους του Fox, που είπαν το “ναι” μόλις 15 ώρες αφού παρέλαβαν στα χέρια τους το σενάριο του πρώτου επεισοδίου! Ήθελαν να προσθέσουν στο πρόγραμμά τους μία σειρά που θα συνόδευε την μεγαλύτερη επιτυχία του καναλιού, American Idol, και θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία με κοινό κάθε ηλικίας.

Το Glee ήταν ακριβώς αυτό που έψαχναν. Συνδυάζοντας μουσική από όλα τα είδη, παλαιότερη και νέα, μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και μουσική από θεατρικά musicals, εξετάζει τις ζωές των μαθητών ενός λυκείου που συμμετέχουν στην σχολική χορωδία, των καθηγητών τους και των συγγενικών προσώπων τους.

Η θεματολογία του Glee καλύπτει πολύ περισσότερα από τα κλασσικά εφηβικά δράματα, που έχουν συνήθως να κάνουν με έρωτες, καρδιοχτύπια και βαθμούς. Το Glee έκανε μεγάλες προσπάθειες να καλλιεργήσει το αίσθημα της ανεκτικότητας, προσθέτωντας ομοφυλόφιλους χαρακτήρες και χαρακτήρες με ειδικές ανάγκες, που αντιμετωπίζουν τον χλευασμό και την κακοποίηση από τους συμμαθητές τους και σε μία συγκεκριμένη περίπτωση οδηγούνται σε απόπειρα αυτοκτονίας. Η σειρά έχει αναφερθεί επίσης στις σχέσεις των μαθητών με τους γονείς τους, την ανασφάλεια των εφήβων σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, την εγκληματικότητα των ανηλίκων, την πτώχευση οικογενειών λόγω οικονομικής κρίσης, την οικογενειακή βία και την εφηβική εγκυμοσύνη.

Η επιτυχία ήταν τεράστια εν μία νυκτί, ελκύοντας στο πρώτο επεισόδιο σχεδόν 10 εκατομύρια τηλεθεατές! Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ήταν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του καναλιού. Μάλιστα στη διάρκεια της δεύτερης σαιζόν, του έδωσε την πολυπόθητη θέση να παίξει μετά από τον τελικό του Κυπέλλου Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, ώρα που συνήθως φυλάσσεται για μεγάλες επιτυχίες (βλέπε Φιλαράκια) ή πρεμιέρες καινούριων προγραμμάτων που απαιτούν δυνατό μάρκετινγκ.

Αυτοί ήταν μερικοί από τους λόγους που προσέλκυσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Αμερικάνικης τηλεόρασης, μουσικής, κινηματογράφου και θεάτρου για guest εμφανίσεις. Μερικά μόνο από τα τρανταχτά ονόματα περιλαμβάνουν τους Gwyneth Paltrow, Ricky Martin, Britney Spears, Neil Patrick Harris, Olivia Newton John, Whoopi Goldberg, Kristin Chenoweth, Kate Hudson, Sarah Jessica Parker, John Stamos, Jeff Goldblum και Gloria Estefan. Πολλοί επίσης stars, όπως η Anne Hathaway, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Τον Απρίλιο 2010 όλο το καστ ήταν καλεσμένο της Michelle Obama στον Λευκό Οίκο για τους εορτασμούς του Πάσχα.

Όσον αφορά τη μουσική, που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία του Glee, περιλαμβάνει κυρίως διασκευές κομματιών, από Katy Perry μέχρι Kiss και Rolling Stones. Έχουν υπάρξει πολλά επεισόδια αφιερώματα σε καλλιτέχνες, όπως η Madonna, o Michael Jackson, η Whitney Houston, η Britney Spears, ενώ σε άλλα επεισόδια έγινε ειδική μνεία στον θρυλικό δίσκο των Fleetwood Mac “Rumours” και σε musical όπως τα Rocky Horror Show, West Side Story και Grease. Μάλιστα για τα γυρίσματα της σκηνής του “Summer Nights”, έγιναν γυρίσματα στο ίδιο σχολείο που είχε γυριστεί η ταινία με τον John Travolta και την Olivia Newton John.

To Glee έχει πουλήσει πάνω από 36.000.000 singles διαδικτυακά, ενώ το cast έχει ξεπεράσει το ρεκόρ των Beatles (!) για τα περισσότερα ταυτόχρονα singles στο μουσικό chart Billboard Hot 100. Η διασκευή του, εικονικού για τη σειρά, “Don’t Stop Believing” των Journey έχει γίνει πλατινένιο με πωλήσεις πάνω από 1 εκατομύριο, ενώ η διασκευή του “Teenage Dream” της Katy Perry πούλησε ακόμη παραπάνω, φτάνοντας μέχρι το νούμερο 8 στο Billboard Hot 100. Επίσης, πολλά σύγχρονα τραγούδια όπως το “Take A Bow” της Rihanna και το “Rumour Has It” της Adele γνώρισαν μεγάλη αύξηση των πωλήσεών τους, αφού διασκευάσθηκαν στη σειρά. Οι ηθοποιοί της σειράς έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές για την μουσική τους δεινότητα από περιοδικά όπως το Time και το Rolling Stone.

Η σειρά επίσης έχει επαναφέρει στη μόδα τα καλλιτεχνικά προγράμματα στα αμερικάνικα σχολεία που είχαν πέσει σε παρακμή. Πλέον όλο και περισσότεροι μαθητές ασχολούνται στα σχολεία με τη μουσική και το θέατρο, παρακινούμενοι απο το Glee. Αυτό οδήγησε και στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα αυτά που μέχρι στιγμής λάμβαναν ελάχιστους πόρους από τα κυβερνητικά προγράμματα.

Το Glee έχει πλέον δημιουργήσει μία δική του κατηγορία στην τηλεόραση παγκοσμίως. Η ιδιότητα του να κάνει τους τηλεθεατές να δραπετεύουν από πολυφορεμένα concept όπως οι γιατροί, οι αστυνομικοί, το αίμα και το έγκλημα, αλλά και από τις δυσκολίες των ζωών τους, έστω και για μία ώρα την εβδομάδα είναι η πιο σημαντική αιτία για την φαινομενική επιτυχία του. Παράλληλα τα θέματα που θίγει και η αισιοδοξία που περνάει στο κοινό σχετικά με αυτά είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την εποχή που ζούμε…

Σ.τ.Σ. Το λεξικό προσδιορίζει τη λέξη “Glee” ως “μεγάλη χαρά, ειδικότερα από την καλή τύχη κάποιου ή την ατυχία κάποιου άλλου”. Προέρχεται από την πρώιμη αγγλική λέξη με γερμανικές καταβολές “glēo”, που σημαίνει “διασκέδαση, μουσική, χαρά”.

———–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here