Γράφει η Γιώτα Πριόνα

Μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, το Good People πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Το αρκετά ενδιαφέρον cast με τους συνάμα εμπορικούς, μα διόλου ευκαταφρόνητους στο κομμάτι των ικανοτήτων, ηθοποιούς συνιστά τον βασικό λόγο για να σπεύσει κανείς να την παρακολουθήσει. Κλασική ταινία δράσης (ή θρίλερ, όπως θέλετε πείτε την), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Marcus Sakey, αποτελεί την πρώτη αγγλόφωνη απόπειρα του Δανού σκηνοθέτη Henrik Ruben Genz.

good_people_poster_2014_10

Ο Tom (James Franco) και η Anna (Kate Hudson) είναι ζευγάρι Αμερικανών που αποφασίζει να μετακομίσει στο Λονδίνο, με σκοπό να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους φθείρουν, καθώς μπροστά τους βρίσκεται ο κίνδυνος να χάσουν τα πάντα. Μετά την δολοφονία του αποξενωμένου ενοίκου του υπογείου τους, ανακαλύπτουν σε αυτό περίπου 250.000 λίρες, και έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα αν πρέπει να τις κρατήσουν ή να τις παραδώσουν στην αστυνομία. Τα χρήματα αυτά, αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης ληστείας εναντίον Γάλλου εμπόρου ναρκωτικών, θα τους μπλέξουν σε ένα οδυνηρό παιχνίδι επιβίωσης, ενώ τοποθετούνται στο στόχαστρο Γάλλων και Βρετανών εμπόρων ναρκωτικών. Γύρω από την απόφαση του ζευγαριού να κρατήσει τελικά τα χρήματα ξετυλίγεται και η πλοκή της ταινίας, με τους δυο τους να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, ο οποίος ολοένα και αυξάνεται, όσο στην αναζήτηση των χρημάτων εντοπίζονται οι αντικρουόμενες δυνάμεις των μαφιόζων. Καθοριστική η παρουσία του βετεράνου αστυνομικού John Halden ο οποίος προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο της δολοφονίας και να συλλάβει τους υπαίτιους γι’ αυτήν αλλά και για τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βοηθήσει το ζευγάρι.

good_people_2014_10

Οι σχετικά άχρωμες και επίπεδες ερμηνείες των James Franco και Kate Hudson δεν ευνοούν ιδιαίτερα μια ταινία που, ούτως ή άλλως, υστερεί αρκετά σε πλοκή. Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνονται και οι ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών, κυρίως του Tom Wilkinson, που απογοητεύει με την άτονη -για τα δικά του δεδομένα- ερμηνεία (ανατρέξτε στο “Michael Clayton” και θα καταλάβετε), και του Omar Sy, που σε τίποτε δεν θυμίζει τον άλλοτε εντυπωσιακό πρωταγωνιστή των «Άθικτων».

Μια ταινία σχετικά flat, η οποία σαφέστατα δεν καθηλώνει τον θεατή, ούτε καν στις σκηνές πάλης, μιας και υστερεί από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό σε ένταση. Σχετικά απογοητευτική και η σκηνοθεσία, με διαλόγους φιάσκο μεταξύ των «κακών», κωμικοτραγικούς θανάτους και έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοτυπίας. Εν τέλει, κατά τη γνώμη μου, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ικανοποιητική περιπέτεια, η σχετικά σύντομη ,ωστόσο, διάρκειά της, δεν την καθιστά (τουλάχιστον!) ιδιαίτερα κουραστική.

Σκηνοθεσία: Henrik Ruben Genz
Πρωταγωνιστούν: James Franco, Kate Hudson, Tom Wilkinson, Omar Sy
Σενάριο: Kelly Masterson

Επίσημη πρεμιέρα στους Ελληνικούς κινηματογράφους: Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here