Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στο Παρίσι της εποχής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ένας θρυλικός πρώην κατάδικος και μαιτρ των αποδράσεων, ο François Vidocq (Vincent Cassel) αρχίζει να δίνει πληροφορίες για καταζητούμενους στην αστυνομία, σε μια προσπάθεια να του απονεμηθεί χάρη…

Ο Jean-François Richet σκηνοθετεί με μαεστρία το «Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού» (“L’Empereur de Paris” / “The Emperor of Paris”), έργο το οποίο βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Η αναπαράσταση εποχής είναι εντυπωσιακότατη, οι σκηνές ρεαλιστικές, η φωτογραφία ατμοσφαιρική και σκοτεινή, όπως ακριβώς ταιριάζει στα γεγονότα που αφηγείται το φιλμ. Το καλύτερο χαρτί του Richet, πάντως, είναι ο, ως συνήθως, θαυμάσιος Cassel, ο οποίος αποδίδει με αμεσότητα και ανθρωπιά τον πολύπλοκο χαρακτήρα που υποδύεται.

Σε μια σκοτεινή εποχή, γεμάτη ίντριγκες και αδίστακτα παιχνίδια εξουσίας, ο Vidocq μοιάζει με σχεδόν υπερρεαλιστική φιγούρα, καθώς είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που δρα σύμφωνα με έναν δικό του κώδικα τιμής και διαθέτει αληθινό ήθος. Η συναρπαστική ιστορία του –η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για λογοτεχνικούς ήρωες όπως ο Γιάννης Αγιάννης– αποδίδεται με έντιμές προθέσεις σε ετούτη την ταινία, την οποία μπορεί να μη θυμάστε για καιρό μετά την έξοδό σας από την κινηματογραφική αίθουσα, ωστόσο θα σας προσφέρει έναν αξιόλογο δίωρο συνδυασμό σκέψης και δράσης.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon και την Audiovisual, από την Πέμπτη, 7 Μαρτίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here