Γράφει ο Γιάννης Μαυρόπουλος

«Δεν αψηφώ τον νόμο. Απλά δεν τον φοβάμαι». Με αυτή τη φράση μας συστήνεται ο δικηγόρος Χάνκ Πάλμερ. Κάποιος σίγουρα θα αναρωτηθεί τι μπορεί να του προσφέρει μια ταινία με τίτλο The Judge ( Ο Δικαστής). Πόσο ενδιαφέρον και κυρίως πόσο διαφορετικό θα είναι το κλίμα; Συνηθισμένο- κλισέ στυλ δικαστηρίου με τους χαμογελαστούς ενόρκους, ο σκληρός και αυστηρός δικαστής με το σφυράκι, συνήγοροι που οι ερωτήσεις τους μπορούν να αγγίξουν τα εσώτερα σημεία ενός μάρτυρα. Ελάτε τώρα. Χιλιάδες τέτοιες ταινίες έχουν περάσει κατά καιρούς. Η συγκεκριμένη όμως έχει έναν αέρα διαφορετικό, σε ελκύει να δώσεις προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Και αυτό οφείλεται στην υποκριτική του Robert Downey JR και του Robert Duvall. Ο πρώτος μπήκε στη καρδιά μας ως Tony Stark, ο μεγαλύτερος του Robert Duvall ως μια ήρεμη δύναμη στην τριλογία The Godfather( Ο Νονός). Το μείγμα του ταλέντου τους εξαιρετικό, αποτυπώνεται στην μεγάλη οθόνη.

MV5BMTcyNzIxOTIwMV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzE0NjQwMjE@._V1__SX1303_SY615_

Ο Χάνκ Πάλμερ( Robert Downey JR), ένας βαριεστημένος, αλαζόνας και δύστροπος δικηγόρος, αναγκάζεται να έρθει μετά από χρόνια σε επαφή με την οικογένεια του. Ο χαμός της μητέρας του τον φέρνει ξανά στον τόπο που γεννήθηκε, στο Κάλινβιλ της Ιντιάνα, αλλά και αντιμέτωπο με τους δικούς του ανθρώπους που άφησε πίσω. Οι σχέσεις με τον πατέρα του Τζόσεφ(Δικαστής) ( Robert Duvall) είναι ψυχρές, και αυτό επηρεάζει και προσδίδει αμηχανία στην επικοινωνία με τα αδέλφια του Γκλεν (Vincent DOnofrio) και Ντέιλ (Jeremy Strong). Ενώ το κλίμα είναι ήδη βαρύ μετά την κηδεία, ο πατέρας του Χάνκ κατηγορείται για ένα δυστύχημα που έγινε την ίδια μέρα. Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, όταν αποκαλύπτονται οι προθέσεις αλλά και οι σχέσεις ανάμεσα σε θύμα και θύτη. Μετά από 42 χρόνια ο Δικαστής βρίσκεται στο ειδώλιο του κατηγορούμενου και ο γιος του θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει το δικαστήριο για την αθωότητα του. Απέναντι τους όμως βρίσκεται ο Ντουάιτ Ντίνκαμ (Billy Bob Thornton), ένας εξίσου καλός δικηγόρος που θα στήσει εμπόδια στο έργο του Χάνκ και στις σχέσεις του με τον πατέρα του. Ταυτόχρονα, το παρελθόν του Χάνκ και ο εφηβικός του έρωτας, η Σάμ ( Vera Farmiga), αλλάζουν την κοσμοθεωρία του για τη ζωή.

the_judge_cinema_2014_10__

Μια ταινία καθαρά κοινωνική, με ωραία υπόθεση και έντονα ψήγματα χιούμορ( είπαμε Robert Downey είναι αυτός!) που μέσα από την «ψυχρή» αίθουσα του δικαστηρίου, αναδύει πολλά περισσότερα: την επανένωση μιας οικογένειας, τις δυνατές συγκινήσεις που κρύβει το παρελθόν, την πίκρα που υπάρχει στην καρδιά ενός πατέρα και ενός παιδιού. Το δικαστήριο δεν είναι τελικά μόνο ο χώρος που ορκίζεσαι πάνω στο Ευαγγέλιο. Εκεί πατέρας και γιος αλλάζουν πολλά πρόσωπα. Μιλάνε. Σαν φίλος με φίλο. Σαν μάρτυρας με συνήγορο. Σαν Δικαστής με δικηγόρο. Η ανάκριση ξαφνικά γίνεται εξομολόγηση συναισθημάτων και αναπόληση των στιγμών που έζησαν, όταν όλα ήταν όμορφα. Γιατί κάποιες φορές πρέπει να συγχωρείς για να σε συγχωρέσουν.

Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου από την Village.

———————

Σκηνοθεσία: David Dobkin
Παίζουν: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton
Σενάριο: Nick Schenk, Bill Dubuque

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here