Λυδία Σέρβου
(σε… meeting με την Κωνσταντίνα Μακρογιάννη)

H Λυδία Σέρβου είναι μία ερμηνεύτρια που στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται αξιόλογες μουσικές σπουδές και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Οι συναναστροφές  της  με την νεότερη γενιά της δίνουν την δυνατότητα να μεταδίδει τις μουσικές γνώσεις  και τις εμπειρίες της στους νέους ανθρώπους. Οι επιλογές της περιλαμβάνουν ποιοτική μουσική με προσεγμένους στίχους. Η ιδιαίτερη σχέση που έχει με τα παιδιά της δημιούργησαν την ανάγκη να παρουσιάσει μουσική για τους μικρούς ακροατές. Με αυτό τον τρόπο έγινε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με τον δίσκο “Κάμε τον ύπνο σύννεφο“.

Το MusicCorner μίλησε μαζί της στο πλαίσιο της εμφάνισής της στο «Ίλιον Plus»…

servou_2016_03_003

MusicCorner: Στις 29 Μαρτίου θα εμφανιστείς στο Ilion Plus. Πες μου λίγα για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε με την Ηρώ Σαΐα  και τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου…
Λυδία Σέρβου: Στις 29 Μαρτίου μαζί με τους συνεργάτες μου -Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, Δημήτρη Σιάμπο στην κιθάρα, Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, Θανάση Σοφρά στο μπάσο, Διονύση Κόκολη στην τρομπέτα και Στράτο Σαμιώτη στα κρουστά- θα σας παρουσιάσουμε τραγούδια αγαπημένων δημιουργών του χθες και του σήμερα αλλά και νέα τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο μου σε μουσική των Νεοκλή Νεοφυτίδη, Σταμάτη Χατζηευσταθίου και Ανδρέα Κατσιγιάννη. Αυτή τη βραδιά έχω τη χαρά να φιλοξενώ την Ηρώ Σαΐα και τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου και έτσι θα γίνουμε όλοι μια παρέα και θα τραγουδήσουμε ότι αγαπάμε.

MusicCorner: Ο τίτλος της παράστασης “Με άστατο ερωτικό” τι θέλει να πει; Γιατί τον επιλέξατε;
Λυδία Σέρβου: Το «Με άστατο ερωτικό» είναι το καινούργιο τραγούδι που έγραψαν για μένα ο Νεοκλής Νεοφυτίδης σε στίχους του Ανδρέα Καραγιαννίδη και θα έχω τη χαρά να το μοιραστώ μαζί σας για πρώτη φόρα σε αυτή τη βραδιά.

servou_2016_03_001MusicCorner: Το cd “Κάμε τον ύπνο σύννεφο” είναι μία δισκογραφική δουλειά που απευθύνεται σε παιδιά και νέους γονείς. Πώς και επιλέξατε αυτούς τους ακροατές;
Λυδία Σέρβου: Πάντα στη δουλειά μου προσπαθώ να δημιουργώ πράγματα πρωτότυπα, καινούργια, διαφορετικά. Παράλληλα η αδυναμία που έχω στη μουσική και στα παιδιά με οδήγησαν όχι μόνο να κάνω αυτή τη δουλειά αλλά να είναι και η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μου παρουσία. Με το «κάμε τον ύπνο σύννεφο» εκπλήρωσα ένα από τα πολλά παιδικά μου όνειρα.

MusicCorner: Tα παιδιά συνήθως ασκούν σκληρή κριτική σε αυτό που τους δίνεται. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις που συνάντησες;
Λυδία Σέρβου: Όταν δείχνεις αγάπη και σεβασμό στα παιδιά τότε εισπράττεις το ίδιο. Σίγουρα, αν κρίνουμε και από την κυκλοφορία, οι αντιδράσεις ήταν μόνο θετικές. Άλλωστε, στην καθημερινή επαφή μου με γονείς και παιδιά δεν λείπουν τα ανάλογα σχόλια.

MusicCorner: Προτιμάς να ερμηνεύεις τραγούδια σημαντικών συνθετών; Το βλέπεις σαν μια πρόκληση για σένα;
Λυδία Σέρβου: Δεν μπορώ να κρίνω κανέναν συνθέτη σαν «μη σημαντικό». Ερμηνεύω τραγούδια που με εκφράζουν συνολικά, μουσικά και στιχουργικά και όλα τα βλέπω σαν πρόκληση. Δίνω μεγάλη βαρύτητα στον στίχο γιατί μέσα από αυτόν επικοινωνώ με τον κόσμο.

MusicCorner: Έχεις κάνει μουσικές σπουδές. Πώς βλέπεις το μέλλον της ελληνικής μουσικής παιδείας;
Λυδία Σέρβου: Με αισιοδοξία! Έχουμε μουσική παιδεία. Αποκλείεται να σβήσει, διότι όλοι -μικροί και μεγάλοι- αναζητούν συνεχώς γνώση και τρόπους έκφρασης μέσα από τη μουσική. Άλλωστε η πλειάδα αξιόλογων δημιουργών, μουσικών και ερμηνευτών είναι εγγύηση για το μέλλον. Και εγώ από τη μεριά μου νιώθω ευτυχής που συναναστρέφομαι τη νεότερη γενιά και μου δίνεται η δυνατότητα να  μεταφέρω εμπειρία και γνώση  σε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους.

MusicCorner: Συνδυάζεις την ενασχόλησή σου με το τραγούδι και τη διδασκαλία. Θα λειτουργούσε ποτέ το ένα εις βάρος του άλλου για οποιαδήποτε λόγο; Για παράδειγμα, αν δεν το επέτρεπε ο χρόνος;
Λυδία Σέρβου: Έρχονται στιγμές που νομίζω ότι κάποιο από τα δύο θα το χάσω. Όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, προλαβαίνω τα πάντα -ευτυχώς με επιτυχία!

servou_2016_03_002

MusicCorner: Ποιες θεωρείς τις σημαντικότερες συνεργασίες σου μέχρι σήμερα;
Λυδία Σέρβου: Ξεχωρίζω τις εμφανίσεις μου ως σολίστ υπό τη διεύθυνσή του Ανδρέα Πυλαρινού με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη, όπου σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ερμήνευσα στο Ηρώδειο το έργο του Γιώργου Πονηρίδη «Δύο Μουσικές Αφηγήσεις» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Σημαντική υπήρξε και η πολυετής συνεργασία μου με τη Μαρίζα Κωχ και τον Γιώργο Θεοφάνους. Είναι σπουδαίοι καλλιτέχνες και όποιος έχει την ευκαιρία να συνεργάζεται μαζί τους έχει να μάθει πολλά. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στη συνεργασία μου με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Μακεδόνας,  ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαρία Σουλτάτου,  ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Ευρυδίκη, η Μελίνα Ασλανίδου κ.α.

MusicCorner: Ποια είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια;
Λυδία Σέρβου: Εκτός από τις ζωντανές μου εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, τις οποίες και θα συνεχίσω μετά τις 29 Μαρτίου, αυτό τον καιρό είμαι στο Studio και ετοιμάζω, όπως προανέφερα, τη νέα μου δισκογραφική δουλειά σε μουσική των Νεοκλή Νεοφυτίδη, Σταμάτη Χατζηευσταθίου και Ανδρέα Κατσιγιάννη.

MusicCorner: Λυδία, πώς εισπράττεις τα γεγονότα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κοινωνία; Πόσο αισιόδοξη είσαι για το μέλλον;
Λυδία Σέρβου: Πιστεύω ότι ο άνθρωπος όταν είναι υγιής μπορεί, με τις πιο αντίξοες συνθήκες, να επιβιώσει και να δημιουργήσει. Είμαστε, ευτυχώς, γενιά η οποία δεν γνώρισε πόλεμο όπως οι γονείς μας, ούτε προσφυγιά. Αυτό και μόνο με κάνει αισιόδοξη και προσπαθώ για το καλύτερο τόσο το δικό μου όσο και της κοινωνίας που ζούμε.

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here