Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Holt Farrier (Colin Farrell) επιστρέφει από τον πόλεμο στο τσίρκο όπου δούλευε με τη γυναίκα του, η οποία πέθανε αιφνίδια κατά την απουσία του, και επανασυνδέεται με τα δυο τους παιδιά, τη Milly (Nico Parker) και τον Joe (Finley Hobbins). Τα νέα του καθήκοντα συμπεριλαμβάνουν τη φροντίδα των ελεφάντων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η κυρία Jumbo, που γεννά ένα μωρό με ασυνήθιστα μεγάλα αφτιά. Από ένα τυχαίο γεγονός, αποφασίζουν να τον ονομάσουν Dumbo και μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή όλων ξεκινά…

Ο ξεχωριστός Tim Burton σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του «Ντάμπο» (“Dumbo”), της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1941. Το εγχείρημα είναι ομολογουμένως δύσκολο, ωστόσο η προσθήκη ανθρώπινων χαρακτήρων, ο ευφάνταστος, στυλιζαρισμένος σχεδιασμός παραγωγής και η επέκταση της ιστορίας, η οποία εμπλουτίζεται με μπόλικη δράση, προσφέρουν τον απαραίτητο αέρα ανανέωσης και προσελκύουν και μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό. Και μπορεί το συνήθως αιχμηρό και πρωτότυπο σκηνοθετικό ύφος του Burton, να είναι σε ετούτο εδώ το έργο αρκετά «στρογγυλεμένο» –μιλάμε, άλλωστε, για μια οικογενειακή ταινία της Disney–, αυτό όμως δεν κάνει την ψυχαγωγικότατη δημιουργία του λιγότερο γοητευτική.

Στα ατού της ταινίας –η οποία προβάλλεται επίσης σε μεταγλωττισμένη και 3D εκδοχή–, η εξαιρετική διανομή με τους Danny DeVito, Michael Keaton, Eva Green και Alan Arkin να ξεχωρίζουν, αλλά και οι έξυπνες και τρυφερές αναφορές σε κλασικές σκηνές και χαρακτήρες του πρωτότυπου φιλμ. Και μπορεί ο κόσμος αυτού εδώ του «Ντάμπο» να μην ξαφνιάζει και τόσο όσους έχουν δει το animation, δεν παύει ωστόσο να ξεχειλίζει από αγάπη, φαντασία και ισχυρά νοήματα. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα που κάνει κάθε πλάσμα μοναδικό, η καταγγελία για τα ζώα που ζουν σε αιχμαλωσία προκειμένου να διασκεδάζει με κάθε κόστος το κοινό σε τεράστια πάρκα ψυχαγωγίας, η ανάγκη όλων μας για ελευθερία και, πάνω απ’ όλα, η πίστη στις δικές μας δυνάμεις που μπορούν να μάς οδηγήσουν στο να ανοίξουμε τα φτερά μας –ή στην περίπτωση του Dumbo τα… αφτιά μας– και να πετάξουμε ψηλά, κάνοντας πραγματικότητα ακόμη και τα πιο τρελά μας όνειρα!

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 28 Μαρτίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here