Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος

Ανακάλυψα τους Χατζηφραγκέτα (Βαγγέλης Χατζηγιάννης – Πάνος Φραγκιαδάκης), ένα βράδυ του 2009, εντελώς τυχαία στο youtube και εκείνο το βράδυ άκουσα ότι υπήρχε στο διαδίκτυο από αυτούς. Τότε δεν είχαν τόσα πολλά τραγούδια, ήταν στο ξεκίνημα! Από εκείνη τη στιγμή τους έχω δει σε After Dark (κυρίως) σε πιο ‘’οικογενειακά’’ live, σε φεστιβάλ, σε μουσικές σκηνές, σε αποθήκες, σε υπόγεια και χτες, για πολλοστή φορά, τους είδα στον νέο και φιλόξενο χώρο του Ίλιον Plus!

Aυτή η φορά είχε κάτι το ιδιαίτερο. Οι Χατζηφραγκέτα ήταν full band, μετά από τρία χρόνια, και με νέο πρόσωπο στα τύμπανα… τον Γιώργο Χριστοδούλου, η επονομαζόμενη ‘’Αράχνη’’, ενώ στο μπάσο ο παλιός γνώριμος Βασίλης Τσιγκρής (Billakos)! Από νωρίς τα εισιτήρια της προπώλησης είχαν γίνει ανάρπαστα ενώ όσοι δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν περίμεναν υπομονετικά έξω από το Ίλιον για να απογοητευτούν τελικά όταν πληροφορήθηκαν πως για άλλη μια φορά η συναυλία του ανατρεπτικού διδύμου ήταν sold out!

xatzifrageta_live_2015_12_001

Γύρω στις δέκα και μισή κι ενώ το Ίλιον Plus είχε γεμίσει ασφυκτικά, ο Βαγγέλης Χατζηγιάννης ανέβηκε στην σκηνή και περίμενε το έτερον του ήμισυ ενώ κρατούσε ‘’ζεστό’’ το κοινό με διάφορα αστεία. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Χατζηφραγκέτα έχουν από τα πιο φανατικά κοινά και ο ‘’πυρήνας’’ που τους ακολουθεί παντού ξέρει απ’ έξω όλα τα τραγούδια και δεν σταματάει να τραγουδά με πάθος και ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Επίσης το κοινό τους ανανεώνεται και αυξάνεται συνεχώς, πάντα βλέπεις  νέα πρόσωπα στο επόμενο live. Θα δεις από 15χρονα που το ‘’σκάσανε’’ από το σπίτι για να ακούσουν το ‘’Σχολείο’’ μέχρι ανθρώπους 50 χρονών που ακούνε για τους δικούς τους λόγους… ίσως και ταξικούς!

Ο Πάνος Φραγκιαδάκης ανέβηκε στη σκηνή επιτέλους και το show ξεκίνησε. Ακούσαμε όλα τα ‘’σουξέ’’ τους, τις μπαλάντες, τα hip hop του Χάτζη, κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο ‘’Cobra’’ παιγμένα με ένα διαφορετικό και πιο groovy τρόπο με πρωτόγνωρη ενορχήστρωση ακόμα και για τους πιο ‘’μυημένους’’ αφού τώρα τα τραγούδια εκτός από την κιθάρα που τους ανέδειξε, πλαισιώνονταν και από τύμπανα και μπάσο. Το μπουζούκι έκανε αισθητή την παρουσία του επίσης, σε αρκετά τραγούδια!

xatzifrageta_live_2015_12_002

Το γνωστό σύνθημα ήχησε μέσα στο Ίλιον… ‘’Ξερό ψωμί και φέτα, Χατζη-Φρα-γκέτα!’’ και τότε ο Χάτζη το έπαιξε στην κιθάρα και ζήτησε από το κοινό να βρεί τουλάχιστον τον σωστό τόνο γιατί όπως τόνισε θέλει το κοινό του ‘’να έχει μια παιδεία και μια ποιότητα’’!

Στα κομμάτια ‘’Αμοργός’’ και ‘’Λιώνω’’ όλοι ήταν στον αέρα! Η μπάντα ακούραστη μετά από τέσσερις ώρες προγράμματος και μετά από αμανέδες, χορευτικές φιγούρες και ανέκδοτα έκλεισε με ένα τραγούδι για τη Φράπα που τους έκανε σταρ… Αν και έχουν πιάσει για τα καλά τα κρύα, το ‘’Καλοκαιρινό’’ μας ζέστανε.


Κάπως έτσι είναι ένα live των Χατζηφραγκέτα με γκάλοπ για τις εκλογές στην ΝΔ, με ψηφοφορίες για την βαθμολογία του Live και γενικά επικοινωνία, χορό και πολύ τραγούδι. Τα Live των Χατζηφραγκέτα είναι για όλα τα γούστα αφού καταφέρνουν να συνδυάσουν  (εκτός από δικά τους κομμάτια) παραδοσιακά, παλιά λαϊκά, ρεμπέτικα, Χατζηδάκι, Ρουβά, Μαζωνάκη… και τίποτα δεν δείχνει ‘’ξένο’’! Το δίδυμο από την Καλλιθέα έχει καταφέρει να ταυτίσει με τα τραγούδια του τον κάθε ένα από εμάς. Με θέματα καθημερινά, προσωπικά τους, για φίλους, οικογένεια, οικονομική κρίση και ερωτικές απογοητεύσεις από καπιταλίστριες! Γι’ αυτό γνωρίζουν και αυτή την επιτυχία χωρίς στην ουσία κανένα διαφημιστικό τρικ!

——————-

*** Ευχαριστούμε το Afandub web radio για τη παραχώρηση των φωτογραφιών…
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here