Γράφει η Ζέτα Χιώτη
Φωτογραφίες: Ζέτα Χιώτη

Η πετυχημένη κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου, ξανά στο θεατρικό σανίδι μετά από δέκα χρόνια, με ανανεωμένο καστ και την πρώτη αποκλειστική σκηνοθετική υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού.


Η κληρονόμος ενός παλιού αρχοντικού (Μαρία Λεκάκη) καλείται να ζήσει για πρώτη φορά μόνη της, ανασφαλής μετά τον χωρισμό απ’ το σύζυγό της (Λεωνίδας Καλφαγιάννης), και οι φόβοι της εντείνονται από διάφορα μεταφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Το σουρεάλ κάδρο πλαισιώνουν η Ρουμάνα υπηρέτρια – στρίπερ (Πηνελόπη Σεργουνιώτη), ένας σεναριογράφος ταινιών θρίλερ (Ζερόμ Καλουτά), ο αντισυμβατικός ρόκερ φίλος (Στράτος Λύκος), ένα μέντιουμ (Παναγιώτης Παναγόπουλος), ένας βέρος Κρητικός παλικαράς (Κώστας Αποστολάκης) κι ο ψυχίατρός της (Θάνος Κοντογιώργης).


Μέσα από κωμικά ευτράπελα, η ροή της ιστορίας αναγκάζει όλους τους πρωταγωνιστές να έρθουν αντιμέτωποι με τον κακό, φοβικό εαυτό τους, τις ανασφάλειες και τις νευρώσεις τους. Το έργο, (ως “αντεστραμμένο δράμα”, κατά τη Δήμητρα Παπαδοπούλου), σατιρίζει εύστοχα την αδυναμία να καταπολεμήσουμε τους πηγαίους φόβους μας, που γιγαντώνονται όσο μεγαλώνουμε χάρη στην ανασφάλεια που προξενούν τα σύγχρονα δεδομένα. Και δαιμονοποιούμε καταστάσεις, εκφυλίζουμε τον ερωτισμό, το ρίχνουμε στην κινέζικη φιλοσοφία, την ψυχανάλυση, τον υπερκαταναλωτισμό, τα ναρκωτικά, ή σε οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει λίγο απ’ τα πραγματικά μας προβλήματα.


Παρότι είναι άδικο να κάνω διακρίσεις ανάμεσα σε εξίσου καλές κωμικές ερμηνείες, θα έδινα ένα μπόνους στον Κώστα Αποστολάκη για τον ρόλο του γραφικού Κρητικού, για καθαρά προσωπικούς λόγους (αν κι ένιωσα μια ανάγκη να …μοιράσω λεξικά στους μη εξοικειωμένους με την Κρητική διάλεκτο, είμαι σίγουρη πως θα γελούσαν ακόμη περισσότερο).


Όλοι είναι τόσο ακίνδυνοι στη φωτεινή πλευρά του μυαλού σας”. Και το γέλιο είναι ο καλύτερος τρόπος να ξορκίζει κανείς τους φόβους του. Οπότε βλέποντας την παράσταση, γελάστε κι αυτοσαρκαστείτε ελεύθερα!


***Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες από το δελτίο τύπου της παράστασης που παίζεται στο Θέατρο Γκλόρια.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here