23/10/2013
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αν και δεν είχα ξαναβρεθεί ποτέ πριν στο ‘’Σταυρό του Νότου plus’’, η πρώτη εντύπωση με το που μπήκα στον χώρο ήταν πως εκεί μέσα έχω περάσει πολλά βράδια! Σχετικά μικρό μαγαζί (αυτό το αναφέρω ως θετικό), φιλικό-οικείο περιβάλλον και η ταπετσαρία με graffiti στον τοίχο να σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε μια πολύ ιδιαίτερη/underground μουσική σκηνή. Με αυτές τις πρώτες εικόνες λοιπόν βρεθήκαμε στο …υπόγειο καμαρίνι για να μιλήσουμε με τους καλλιτέχνες οι οποίοι ήταν ο λόγος για τον οποίο βρεθήκαμε όλοι την Παρασκευή το βράδυ στο Σταυρό του Νότου. Τα “Κίτρινα Ποδήλατα“.

kitrina_podilata_live_2013_10_04

Music corner: Μετά από χρόνια εμφανίσεων στην Αρχιτεκτονική αλλάξατε στέκι και πλέον θα εμφανίζεστε κάθε Παρασκευή εδώ στον Σταυρό του Νότου Plus. Πως σας φαίνεται το νέο σας ‘’σπίτι’’;
Αλέξανδρος Παντελιάς: Πρώτα απ’όλα είναι φιλόξενο. Κάθε παραγωγή μας έχει την ανάγκη να αλλάξουν πάρα πολλά σε κάθε χώρο γιατί έχει πολύ ιδιαίτερο στήσιμο με κάμερες, οθόνες LED,  και real time σκηνοθεσία γι αυτό χρειάζεται μια ανοχή σε εισαγωγικά και μια υπομονή από κάθε οικοδεσπότη. Έτσι νιώθουμε πολύ άνετα εδώ γιατί μας έχουν στηρίξει και έχουμε πετύχει νομίζω 100% αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.
Γιώργος Παντελιάς: Εμάς μας αρέσει όταν κλείνει ένας κύκλος να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Έτσι γίνεται στα album, στα live μας και στα στέκια που παίζουμε. Μετά από αρκετά χρόνια στην Αρχιτεκτονική αλλάξαμε συνοικία γιατί πιστεύουμε πως θα μας ανανεώσει.

Music corner: Το καινούριο Album (Ετών 16) παίζει ήδη στα ραδιόφωνα. Πιστεύατε ότι θα το ‘’αγκαλιάσει’’ τόσο γρήγορα ο κόσμος;
Γιώργος Παντελιάς: Εμείς είμαστε μια μπάντα που δεν την αγκαλιάζουν εύκολα τα ραδιόφωνα, μας θεωρούν πολύ aggressive αν και δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό, αλλά η αλήθεια είναι πως σε συγκεκριμένα ραδιόφωνα που μας στηρίζουν ακούγονται τα τραγούδια μας. Νομίζω πως αυτός ο δίσκος έχει να πει πράγματα και έχουμε στήσει το πρόγραμμα μας πάνω σε αυτόν για να αναδείξουμε ακριβώς αυτό το πράγμα. Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε πως ο κόσμος αγκαλιάζει τα τραγούδια μας και τον βοηθούν να κρατήσει ψηλά την ψυχολογία του, να προβληματιστεί, να ξεδώσει.

Music corner: Πιστεύετε όντως πως οι σημερινοί νέοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο;
Γιώργος Παντελιάς: Αλίμονο αν δεν το πιστεύαμε και αλίμονο σε όποιον δεν το πιστεύει και τους υποτιμάει. Οι νέοι σήμερα είναι πιο ικανοί και πιο πληροφορημένοι από ποτέ. Φαίνεται πως δεν νοιάζονται αλλά αυτό κατά τη γνώμη μου είναι περισσότερο μια πρώιμη ωριμότητα παρά αδιαφορία. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Αυτά τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα και εξαρτάται από εμάς αν θα τους δώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνουν τις σωστές επιλογές.
Αλέξανδρος Παντελιάς: Ανέκαθεν η επόμενη γενιά είχε το κλειδί. Και στη μουσική ισχύει αυτό. Όλα όσα κάνουμε εμείς στη μουσική είναι κάτι που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μετά από καιρό για να το βρουν οι επόμενοι και να το συνεχίσουν. Η νέα γενιά αυτό που θα βρει θα το εξελίξει. Τώρα βέβαια βρήκε μόνο προβλήματα αλλά επειδή αυτή η γενιά πρέπει να βρει μια άκρη, θα την βρει… δεν γίνεται αλλιώς.

kitrina_podilata_live_2013_10_01

Music corner: Και για το τέλος θέλω να δώσετε ένα μήνυμα για τους ‘’16άρηδες’’ που σας ακούνε.
Γιώργος Παντελιάς: Πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να τολμήσουν. Η εφηβεία συνοδεύεται με μια άγνοια κινδύνου γι αυτό θα πρέπει αυτά τα παιδιά να τολμήσουν, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Εμείς από τη μουσική μας πλευρά έχουμε τη διάθεση να τους συντροφεύσουμε. Και ένα μήνυμα που θέλω να δώσω στους μεγαλύτερους, που αφήνουν έδαφος σε αυτούς τους νέους, είναι πως πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορές. Να αφήσουμε στην άκρη όλη αυτή την κουτοπονηριά και το βόλεμα και να γίνουμε πιο αξιοκρατικοί ώστε να μπορέσει η νέα γενιά από πέτρες να κάνει χρυσάφι. Το μήνυμα μου προς τους νέους είναι να ακολουθήσουν την τρέλα τους, να διαβάσουν πολλά βιβλία και να κλείσουν την τηλεόραση.
Αλέξανδρος Παντελιάς: Είναι φανερό πως ο σημερινός έφηβος δεν έχει καμία σχέση με τον έφηβο που μεγάλωσε σε περιόδους ευμάρειας. Είναι πιο πολιτικοποιημένος και από νωρίς ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να πάρει θέση. Ο 16άρης των 90’s τα είχε όλα και έψαχνε να βρει αν θα γίνει δικηγόρος ή γιατρός και τώρα έχει χάσει την μπάλα. Οπότε νομίζω πως οι σημερινοί έφηβοι έχουν το κλειδί.

kitrina_podilata_live_2013_10_24

Ύστερα από την κουβέντα λάβαμε θέσεις και περιμέναμε να δούμε την μπάντα στη σκηνή. Πολλές παρέες κάθε ηλικίας περίμεναν με ανυπομονησία στα τραπέζια και συζητούσαν. Άλλοι ήταν όρθιοι στη… ‘’γαλαρία’’ δίπλα απ’το μπαρ. Δώδεκα παρά είκοσι ο Γιώργος μας καλωσόρισε και το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα ‘’Όσο ανασαίνω’’ και ‘’Κράτησέ με’’. Δύο καινούρια τραγούδια. Ακούσαμε επίσης το καινούριο και ομώνυμο του δίσκου ‘’Ετών 16’’ αλλά και πολλά παλιά και αγαπημένα κομμάτια όπως το ‘’Μόνο η αγάπη’’ και το ‘’Να σε δω να γελάς’’.  Βέβαια η συμπάθεια του κόσμου για τα ‘’μη μ’ αγγίζεις’’, ‘’Ταξιδεύω το εγώ μου’’ και ‘’θα πάρω φόρα’’ δεν μπορεί να μην αναφερθεί.

Η καλύτερη στιγμή όμως, όπως πάντα, ήταν στο τραγούδι της Φλόγας ‘’Η ζωή σου φωνάζει’’. Η θετική ενέργεια, τα χειροκροτήματα και οι χοροί στο συγκεκριμένο τραγούδι δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Μεταξύ άλλων ακούσαμε και διασκευές σε ελληνικά και ξένα τραγούδια. Από το ‘’Out of Control’’ των Rolling Stones και το ‘’The Wall’’ των Pink Floyd μέχρι το ‘’Υπόγειο’’ των αδελφών Κατσιμίχα και το ‘’Ανεμολόγιο’’ του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Τριπολίτη.

kitrina_podilata_live_2013_10_16

Χαρακτηριστική στιγμή, πριν από το ‘’Σιγά μην κλάψω’’, το σχόλιο του Frontman των Κίτρινων Ποδηλάτων ήταν πως ‘’Μπορεί η Αμερική να έχει Bruce Springsteen αλλά εμείς έχουμε Γιάννη Αγγελάκα’’! Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης εμείς βλέπαμε στο Video Wall, πίσω από τη σκηνή, είτε βίντεο κλιπ είτε την μπάντα σε …απευθείας σύνδεση! Με τη βοήθεια της τεχνολογίας πέρασαν από μπροστά μας καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Μελίνα Κανά, Βασίλης Καζούλης, Δήμητρα Γαλάνη και Ορφέας Περίδης.

Το αποτέλεσμα λοιπόν που είδαμε και ακούσαμε ήταν πολύ δελεαστικό για τα μάτια και τα αυτιά μας. Η θετική αύρα  που μεταφέρουν τα Κίτρινα Ποδήλατα καθώς και η αστείρευτη πηγή ενέργειάς τους, σε κάνουν να φύγεις πιο ανάλαφρος, ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματα. Ο Γιώργος Ράλλης στα τύμπανα και ο Κώστας Ξηρογιάννης στο μπάσο συμπληρώνουν επάξια αυτή την ομάδα και δίνουν το δικό τους στίγμα.

kitrina_podilata_live_2013_10_17

Έπειτα από τρεις ώρες και όταν η μπάντα ήταν έτοιμη να αποχωρήσει ένας πιτσιρικάς έδωσε ένα χαρτάκι στον Γιώργο Παντελιά στο οποίο του ζητούσε να αφιερώσει το ‘’Σημάδι’’ σε κάποια κοπέλα. Φυσικά ο Γιώργος δεν μπορούσε να του χαλάσει χατίρι γιατί είπαμε …αυτοί οι πιτσιρικάδες έχουν το κλειδί!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καταπληκτική παράσταση! και τα παιδιά εξαιρετικά, ζούν μέσω της μουσικής και χαρίζουν πνοές ελπίδας, ευτυχίας και γέλιου. Επίσης- είναι αξιοσέβαστοι για το “έργο” τους, να περάσουν θετικά μηνύματα στην νέα γενιά, τη δική μου δηλαδή, και να μας στηρίζουν στα όνειρα μας!!!
    =]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here