Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος

Έχει τύχει να βρεθείτε τα τελευταία χρόνια σε κάποια από τις συναυλίες που έχει διοργανώσει ο Δήμος σας; «Μα κάνουν (ακόμα) συναυλίες στους Δήμους;» θα ρωτήσει κάποιος, έχοντας στο νου του μόνο κάποιες αξιοσέβαστες αλλά όχι υψηλών προσδοκιών μικρές εκδηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται από αξιόλογους τοπικούς καλλιτέχνες, χορωδίες και μουσικά σχήματα. Υπάρχει, όμως, ένας Δήμος (και σίγουρα και άλλοι ανά την επικράτεια), που έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των πολιτιστικών δρώμενων, επιστρατεύοντας μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, τα οποία οι δημότες μπορούν να απολαύσουν άνευ αντιτίμου, επ’ αφορμής, πολλές φορές, μιας συλλογικής και κοινωνικής δράσης για τους συνανθρώπους μας.

Με το σύνθημα «Η Πόλη Γιορτάζει», το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου πραγματοποίησε και αυτές τις γιορτές έναν κύκλο αξιόλογων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Στις 19 Δεκεμβρίου, μέρος του κύκλου αυτού έγινε και ο σπουδαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. Το περασμένο καλοκαίρι έκανε το μικρό συναυλιακό του «Ταξίδι» ανά την Ελλάδα και αυτή τη φορά συνάντησε τη μοναδική Ρίτα Αντωνοπούλου, που συμμετείχε φέτος στην παράσταση «9 και 5» και τον παλιό του γνώριμο Ζαχαρία Καρούνη, που επίσης βρίσκεται φέτος στο σανίδι, στην παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

xarhakos

Η συλλεκτική αυτή συναυλία, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κινηματογράφο Αλέκα, περιείχε κατά βάση τραγούδια που άφησαν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ποιος δε θυμάται το θρυλικό «Μεγάλο μας τσίρκο» του Καμπανέλλη, τη «Λόλα» του Δημόπουλου και τα «Κόκκινα φανάρια» που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, το «Ρεμπέτικο» του Φέρρη και τους «Εμπόρους των εθνών»; Όλα τους αριστουργήματα που έφεραν και τη μουσική σφραγίδα του μαέστρου. Με τη μαεστρία του, συνήθως αρκετά καθοδηγητική αλλά κάποιες φορές πιο ελεύθερη απέναντι στην ορχήστρα και τους ερμηνευτές, ξεδιπλώνονταν μία-μία, σημαντικές μουσικές εκτελέσεις που έχουν χαραχτεί στη συλλογική μνήμη. Το «Μάνα μου Ελλάς», το «Προσκύνημα», το «Δίχτυ», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Ήτανε μια φορά», «Άπονη ζωή», «Μάτια βουρκωμένα» και πολλά ακόμη τραγούδια επιλέχθηκαν και κατάφεραν να επικοινωνήσουν με μεγάλη ευκολία με το κοινό.

Η Ρίτα και ο Ζαχαρίας στάθηκαν με σεβασμό και χωρίς διάθεση μιμητισμού απέναντι σε άσματα που έχουν τραγουδηθεί από μεγαθήρια του ελληνικού πενταγράμμου. Αυτός νομίζω είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίζονται να ακούγονται τα τραγούδια αυτά· να μπορούν να περνάνε από τη μια γενιά ερμηνευτών στην άλλη χωρίς να αποτελούν φόβητρο για το πως θα αποδοθούν πιστά αλλά κίνητρο για να ερμηνευθούν με αλήθεια και – γιατί όχι – από διαφορετική σκοπιά κάθε φορά. Ίσως πολλοί τραγουδιστές αγχώνονται περισσότερο στο πως θα σταθούν απέναντι στο μαέστρο τους παρά στο πως θα σεβαστούν τις προηγούμενες εκτελέσεις. Για τους ερμηνευτές του Ξαρχάκου αυτό νομίζω ότι δεν αποτελεί πρόβλημα μιας και είναι όλοι επιλεγμένοι γι’ αυτό που έχουν να δώσουν τόσο από θέμα ικανοτήτων όσο και από θέμα γνώσεων επί του υλικού με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι. Για όλους εμάς τους απλούς ακροατές, είναι απλά μεγάλη τύχη και ευλογία ένας από τους τελευταίους μεγάλους συνθέτες μας να διατηρείται δυναμικός και ακούραστος και να συνεχίζει να διαδίδει τα τραγούδια του δίνοντας βήμα στην νεότερη γενιά ερμηνευτών και ακροατών.

———————————————————————————————————————————

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται απόψε (23/12) με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here