Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

«Με τα μάτια κλειστά» απολαύσαμε τη μοναδική ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα την Παρασκευή 9 Ιουνίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, σε μία βραδιά φόρο τιμής στο καλό ελληνικό τραγούδι και τους συνθέτες του.

Τη σκηνή φώτισαν με την παρουσία εξέχουσες μουσικές φυσιογνωμίες, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Βαγγέλης Κορακάκης και ο Κώστας Λειβαδάς, οι οποίοι έχουν συμπράξει δημιουργικά κατά καιρούς με την τραγουδίστρια, χαρίζοντάς μας αλησμόνητες και διαχρονικές επιτυχίες.

negka_live_2017_06_001

Η Γιώτα Νέγκα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες ερμηνεύτριες με καλλιτεχνικό πηγαίο ύφος που έχει τη στόφα και είναι εφάμιλλο με τα παλιά καλά ελληνικά τραγούδια. Η στιβαρή, δωρική ερμηνεία της που έχει τις ρίζες της στις κορυφαίες λαϊκές φωνές της Ελλάδας, η αυθεντικότητα, η επιβλητική παρουσία και η σαγηνευτική χροιά της δικαιώνουν την άποψη ότι η Γιώτα Νέγκα ήρθε ως θιασώτρια της μεγάλης παράδοσης του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, με το «θεόπνευστο έργο» όχι μόνο να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της αλλά και να τη αναζωπυρώσει! Μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, με πολύ προσεκτικές και ουσιαστικές επιλογές και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του τραγουδιού που εκπροσωπεί, η σπουδαία ερμηνεύτρια κατέκτησε επάξια τη θέση της ανάμεσα στις μεγάλες φωνές του καιρού μας, επιμένοντας να συγκινεί όπως παλιά και σαν από πάντα. Από το μουσικό της εφαλτήριο, το “Με τα μάτια κλειστά” του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, μέχρι το “Δίκιο μου” και τους δυο δίσκους με τον Θέμη Καραμουρατίδη, η Γιώτα Νέγκα χαράζει μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία γεμάτη από σημαντικές συνεργασίες όπως αυτές με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Κώστα Λειβαδά, τον Χρήστο Νικολόπουλο , τον Βασίλη Δημητρίου και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, η Γιώτα Νέγκα – έχοντας τα τιμητικά σκήπτρα – μας άνοιξε ένα θαυμάσιο μουσικό μονοπάτι και μας ξενάγησε σε ανεπανάληπτες δικές της επιτυχίες αλλά και σε αθάνατα κομμάτια του περασμένου αιώνα. Όλη αυτή η μουσική πανδαισία επιστεγάστηκε περίτεχνα μέσα σε μία από τις «οάσεις» του Δήμου Αθηναίων, στην Τεχνόπολη, η οποία εδράζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, που έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης. Η σκηνή της Τεχνόπολης αγκάλιασε την ερμηνεύτρια, τα πρόσωπα-κλειδιά για τη στελέχωση της δισκογραφίας της καθώς και τις μοναδικές τους μελωδίες που σαν πελώριο μουσικό κύμα πλημμύρισαν το χώρο και τρύπωσαν βαθιά μες στην ψυχή μας, με τα χείλη μας να συνοδεύουν από ασυναίσθητη ανάγκη – σαν από θαύμα – τη Γιώτα Νέγκα.


Η ερμηνεύτρια ολόφωτη, αέρινη και άκρως αφοπλιστική εμφανίστηκε στη σκηνή ερμηνεύοντας ένα από τα τραγούδια του νέου της δίσκου με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Οδυσσέα Ιωάννου, το «Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι». Αμέσως όλος ο χώρος άρχισε να σείεται και να αναρριγεί από τα χειροκροτήματα και την απίστευτη εκδήλωση θαυμασμού του κοινού προς τη Γιώτα Νέγκα, η οποία αμέσως μετά, αφού μας ευχαρίστησε για την ολόθερμη υποδοχή που της επιφυλάξαμε, μας εκμυστηρεύτηκε πως είχε τρακ αλλά και πολύ μεγάλη συγκίνηση που θα μοιραζόταν τη σκηνή με συνθέτες-«κεφάλαια» – όπως είπε – για την προσωπική της πορεία στο χώρο.

negka_live_2017_06_016

«Ας ξεκινήσουμε από την αρχή με αυτόν που ήταν ούτως ή άλλως η αρχή» είπε παρουσιάζοντας τον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, με τον οποίο έγινε το βάπτισμα του πυρός της τραγουδίστριας στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αφού αυτός την ανακάλυψε μοιραία όπως μας δήλωσε: «Εδώ δίπλα, 15 χρόνια πριν, υπήρχε ένα μαγαζί που λεγόταν «Αερικό», το οποίο είχε ένα δέντρο στη μέση του μπαρ που για να μην το κόψουν είχαν ανοίξει μία τρύπα στη στέγη. Σ’ αυτόν το χώρο, λοιπόν, –που νομίζω υπάρχει ακόμα – κάναμε μία οντισιόν το χειμώνα του 2001 και την ώρα που είχαν τελειώσει τα πάντα και ήταν να κλείσουμε τις ασφάλειες του μαγαζιού, το τελευταίο εκείνο λεπτό – γιατί τα τυχαία πράγματα είναι πάντα υπέρτερα των προθέσεων μας – εμφανίστηκε η Γιώτα. Για ένα λεπτό δε θα βρισκόμασταν ποτέ. Για τα 15 χρόνια μετά το τυχαίο εκείνο λεπτό, που πρόλαβε να εμφανιστεί πάνω που θα κλείναμε την πόρτα, θα σας παίξουμε το κομμάτι «Με τα μάτια κλειστά», που για κάποιον περίεργο λόγο την περίμενε 4 ολόκληρα χρόνια». Μαζί ερμήνευσαν μεταξύ άλλων και τα τραγούδια «Να χα δυο ζωές» και «Το τέλειο έγκλημα».


Ύστερα η σκυτάλη δόθηκε σε «έναν από τους πιο γνήσιους λαϊκούς συνθέτες της εποχής μας, τον Βαγγέλη Κορακάκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γιώτα Νέγκα, συμπληρώνοντας «Ο Βαγγέλης είναι ο δημιουργός του πρώτου δίσκου που τραγούδησα εξ ολοκλήρου και ήταν και ο πρώτος του Βαγγέλη που έγραψε σε γυναίκα ερμηνεύτρια, γιατί έως τότε οι γυναίκες είχαν μόνο συμμετοχή στους δίσκους του κι εμείς το σπάσαμε μαζί αυτό και τον ευχαριστώ!» Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσαν ήταν «Η αλήθεια» με αρκετές ένθετες ρεμπέτικες πινελιές όπως το «Μάνα που ζω» και το «Πρώτο φθινόπωρο».


Αμέσως, η Γιώτα Νέγκα άρπαξε το ντέφι της και αλωνίζοντας τη σκηνή με πολύ κέφι τραγούδησε «Το σερί» για να πάρει μετά στο σερί τα ηνία των συνθετών ο Κώστας Λειβαδάς, τον οποίο όταν συνάντησε η ερμηνεύτρια ήταν «Χειμώνας του 2006, όπου βρήκα κι εγώ έναν άνθρωπο, έναν άνθρωπο δικό μου, φύλακα και άγγελό μου» όπως είπε. Ο μεγάλος αυτός συνθέτης δήλωσε: «Είναι η βραδιά της Γιώτας σήμερα και είμαι πολύ συγκινημένος γιατί συνειδητοποιώ ότι είναι δέκα χρόνια που «έχω Άνθρωπο» μία μοναδική περίπτωση! Η Γιώτα συνδέει το παλιό καλό και ανεπανάληπτο ελληνικό λαϊκό τραγούδι με το σήμερα και το μέλλον! Είμαι πάρα πολύ τυχερός, λοιπόν, που την έχω πλάι μου!» Μαζί τραγούδησαν τα θρυλικά κομμάτια «Θερμοσίφωνας», «Έχω άνθρωπο», «Για να σε συναντήσω» και «Η επιμονή σου».


Ύστερα, ακολούθησαν εξαιρετικές και απρόβλεπτες electro-rock διασκευές γνωστών κομματιών της Γιώτας Νέγκα, η οποία τα απογείωσε με τον μοναδικό της τρόπο! Στη συνέχεια του προγράμματος η ερμηνεύτρια μας ταξίδεψε σε προηγούμενες δεκαετίες επιλέγοντας αθάνατα τραγούδια όπως το «Η νύχτα» και το «Θα κλείσω τα μάτια» της Βίκυ Μοσχολιού. Ακόμη, αξιοσημείωτο ήταν το μέρος της συναυλίας με παλιά ελληνικά λαϊκά άσματα των σπουδαίων Νικολόπουλου, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και Ζαμπέτα όπως «Η διαθήκη», «Αγάπησέ με», «Της ξενιτιάς», «Της ταβέρνας το ρολόι» και «Τι γλυκό να σ’ αγαπούν». Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία και αφιέρωσε στο κοινό το πρώτο τραγούδι που έμαθε να τραγουδάει ως παιδί, το «Κάπου νυχτώνει» του μεγάλου μουσουργού Σταύρου Κουγιουμτζή.

Ακολούθως, τα σκήπτρα των τιμώμενων συνθετών πήρε ο πάντα εκκεντρικός, ρηξικέλευθος και αδιαμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων ελλήνων δημιουργών, Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος δήλωσε –φανερά ενθουσιασμένος– για τη Γιώτα Νέγκα: «Δε θα πω λόγια! Η Γιώτα ήρθε στη ζωή μου για να συνθέσει αυτό που αγαπούσα στο τραγούδι και που με έκανε να γίνω κάτι. Πήρε τις κλωστές από τις μεγάλες Καίτη Γκρέυ και Γιώτα Λύδια, τις έφερε μες στην ψυχή μου και τις κέντησα!» Μαζί χάρισαν στο κοινό συνταρακτικές ερμηνείες συγκλονιστικών συνθέσεων του δημιουργού όπως «Ο Δερβίσης», «Η σωτηρία της ψυχής», «Να ρθει μια θάλασσα», «Τα καντήλια» και «Επεμβαίνεις».


Τελευταίος εκλεκτός «καλεσμένος» της Γιώτας Νέγκα επί σκηνής ήταν ο μάλλον κορυφαίος συνθέτης της γενιάς του Θέμης Καραμουρατίδης, με τον οποίο έχουν συμπράξει τα τελευταία χρόνια στη «γέννηση» ανεπανάληπτων επιτυχιών! Οι δύο καλλιτέχνες χάρισαν στο κοινό κάποια από τα τραγούδια τους όπως τα: «Αγάπη στις επαναλήψεις», «Τα τραγούδια που λες» και «Το δίκιο μου».


Ιδιαίτερη έκπληξη της συναυλίας αποτέλεσε η παρουσία του Ντίνου Χατζηιορδάνου που είναι «ένας πολύ σπουδαίος μουσικός, ένας πολύ σπουδαίος σολίστας και ένας πολύ αγαπημένος φίλος καρδιάς» όπως μας ανακοίνωσε η Γιώτα Νέγκα, συμπληρώνοντας μετά «και ξέρετε… επειδή σε μία παράσταση δε μπορούν να χωρέσουν όλα τα τραγούδια που θέλεις να πεις αναγκάζεσαι να αφήνεις κάποια απέξω αλλά αυτό που θα ήθελα τώρα να σας παίξουμε με τον Ντίνο δεν είναι από αυτά που μένουν απέξω! Είναι γραμμένο από έναν πολύ αγαπημένο μου, επίσης, που δεν είναι κοντά μας. Είναι ένα τραγούδι του Βασίλη Δημητρίου σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη». Με τον σολίστα στο ακορντεόν να τη συνοδεύει με τις νοσταλγικές του μελωδίες, η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε τα κομμάτια «Κι εγώ να λιώνω» και «Μη τον ρωτάς τον ουρανό», σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό που σαν μεθυσμένο είχε συνεπαρθεί μέσα στη μαγευτική μουσική δίνη της κρυστάλλινης και γεμάτης συναίσθημα φωνής της μεγάλης καλλιτέχνιδας!

negka_live_2017_06_026_xatziiordanou_ntinos

Η μεγάλη συναυλία έκλεισε με το σχήμα του κύκλου, όπως ακριβώς, δηλαδή, ξεκίνησε με το κομμάτι «Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι», ένα τραγούδι ορόσημο της τελευταίας συνεργασίας της Γιώτας Νέγκα με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Οδυσσέα Ιωάννου, μία συνεργασία καθαρό διαμάντι μέσα στη λαίλαπα των τετριμμένων εποχικών ασμάτων από δημιουργούς που τολμούν και εκθέτουν – όπως πάντα – γυμνό τον εσωτερικό τους κόσμο ξεδιψώντας με μουσικό νέκταρ το διψασμένο φιλόμουσο κοινό τους! Η εκπληκτική παράσταση-μουσικό ταξίδι έληξε με την υπόσχεση-δέσμευση της Γιώτας Νέγκα ότι έπονται πολλά ακόμη σημαντικά χρόνια δημιουργίας γιατί – θα τολμούσα να πω – «απ’ τα παλιά δεν ξεδιψάμε».


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here