5+1 επιλέγει ο Δημήτρης Κονιδάρης

Στο Ελληνικό τραγούδι υπήρξαν πολλές συνεργασίες συνθετών με τραγουδιστές που έγραψαν ιστορία. Χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη ήταν αυτή του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση που μας χάρισε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της Ελληνικής μουσικής ενώ κι ο αριθμός των τραγουδιών του Μίκη, που ερμήνευσε ο Μπιθικώτσης, είναι πολύ μεγάλος αφού ανέρχεται περίπου στα ογδόντα.

Γενικά η δεκαπενταετία 1955-1970  υπήρξε μια εποχή κατά την οποία συνυπήρξαν αρμονικά ο ελληνικός κινηματογράφος με το λαϊκό τραγούδι και είναι αλήθεια ότι το ευρύ κοινό αγκάλιασε με περισσή αγάπη αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, ήταν μια ιδανική ευκαιρία για να δουν στη μεγάλη οθόνη οι απλοί άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα μερικές  ιστορικές μορφές του λαϊκού τραγουδιού όπως Τσιτσάνη, Καζαντζίδη, Ζαμπέτα, Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Πουλόπουλο και να καταγραφούν σε οπτικά μέσα οι ερμηνείες τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 14 ετών από το θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση στις 7 Απριλίου 2005, θα κάνουμε μία επιλογή από έξι τραγούδια της αξεπέραστης αυτής συνεργασίας που απαθανατίστηκαν στον κινηματογράφο…

1: Είναι ο καημός μου ένα πουλί σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού που προβλήθηκε στην ταινία Προδομένη αγάπη του 1962. Στην ταινία αυτή η σκηνοθεσία ήταν του Ερ. Θαλασσινού ο οποίος συνυπέγραψε και το σενάριο με το νεαρό τότε Κώστα Καζάκο. Πρωταγωνιστές ήταν οι Τζένη Καρέζη, Γιώργος Φούντας, Κώστας Καζάκος, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάρθα Βούρτση, Χρήστος Τσαγανέας. Το πανέμορφο αυτό τραγούδι ήταν από τα λιγότερο γνωστά και διαφημισμένα των Μίκη-Μπιθικώτση.

2: Η νήσος των Αζορών σε στίχους Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) στην ταινία Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964) σε σκηνοθεσία Κώστα Στράντζαλη και σενάριο του Γιώργου Ολυμπίου. Το κομμάτι αυτό σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία παρόλο που αρχικά ο Μπιθικώτσης δεν ήθελε να τραγουδήσει τους περίεργους και μη συνηθισμένους, κατά τη δική του άποψη, στίχους του Μποστ. Τελικά πείστηκε από τη δισκογραφική εταιρεία και έδωσε μία ακόμα εκπληκτική ερμηνεία.

3: Βάρκα στο γιαλό σε στίχους του Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία Έκλαψα πικρά για σένα (1964) του Παναγιώτη Κωνσταντίνου με τους Χρήστο Νέγκα, Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον Παντελή Ζερβό. Το κομμάτι αυτό, από τα πλέον γνωστά του Μίκη, συμπεριλήφθηκε στον ιστορικό δίσκο Μαγική πόλη.

4: Στράτα τη στράτα σε στίχους Νίκου Γκάτσου στην ταινία Άγγελοι χωρίς φτερά (1965) του Κώστα Γεωργούτσου. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε αρχικά στην Πολιτεία Β’ (1964) και σημείωσε κι αυτό μεγάλη επιτυχία όπως τα περισσότερα της  συνεργασίας Θεοδωράκη-Μπιθικώτση.

5: Ο καβαλάρης τ’ ουρανού σε στίχους Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία Άγγελοι χωρίς φτερά. Ένα επικό κομμάτι αφιερωμένο στη μνήμη του γιατρού, βουλευτή και αγωνιστή της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, που δολοφονήθηκε από το παρακράτος και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονούς του καθώς και για τις επόμενες γενιές. Στην ταινία βλέπουμε τους ηθοποιούς, βασικούς και κομπάρσους, να ζητούν εν χορώ από τον Μπιθικώτση να τραγουδήσει τον καβαλάρη και φυσικά ο κορυφαίος ερμηνευτής τούς κάνει το χατίρι για να γνωρίσει την αποθέωση.

+1… Βρέχει στη φτωχογειτονιά
Το θρυλικό Βρέχει στη φτωχογειτονιά σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη, συμπεριλήφθηκε στην Πολιτεία Α’. Ο Μπιθικώτσης εμφανίζεται να τραγουδά μέρος από το πασίγνωστο κομμάτι στην ταινία ορόσημο Συνοικία το όνειρο σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη και σενάριο Τάσου Λειβαδίτη και Κώστα Κοτζιά. Πρωταγωνιστές οι Μάνος Κατράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης και Αλίκη Γεωργούλη. Πρόκειται για μια από τις αριστουργηματικότερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου με σαφείς επιρροές από τον Ιταλικό νεορεαλισμό, που περιγράφει με ωμότητα τις άθλιες συνθήκες της ζωής των κατοίκων μιας φτωχογειτονιάς της Αθήνας. Όπως αναμενόταν, η ταινία αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από το κατεστημένο της εποχής. Άλλωστε η συμμετοχή του Κατράκη και η μουσική του Μίκη αποτέλεσαν μια πολύ καλή αφορμή για λογοκρισία. Η σκηνή κατά την οποία ο Μπιθικώτσης τραγουδά και ο Αλεξανδράκης αναφωνεί «Άτιμε ντουνιά…» είναι από τις κλασικότερες στην ιστορία της μεγάλης οθόνης στη χώρα μας.

Ο ίδιος ο Μπιθικώτσης είχε αναφέρει «..Σαν όνειρο τα θυμάμαι όλα αυτά (σ.σ. τα τραγούδια στον κινηματογράφο). Άλλωστε έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Πάντως, τώρα που ξαναβλέπω από την τηλεόραση τις ταινίες που έχω τραγουδήσει, διαπιστώνω ότι όποια τραγούδια κι αν έχω πει, ήταν πολύ μεγάλες επιτυχίες… Έτσι έχουν μείνει τα τραγούδια αυτά-μέσα στα έργα-για τις νεότερες γενιές…».
(Γρηγόρης Μπιθικώτσης, εγώ ο σερ, εκδόσεις Κοχλίας 2002)

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here