Ένα Βήμα Μπροστά
(σε… meeting με τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο)

Είχα ανακαλύψει τους Ένα Βήμα Μπροστά λίγα χρόνια πριν στο διαδίκτυο και μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον με τα τραγούδια και τις διασκευές τους. Το τελευταίο διάστημα, μέσω κοινών γνωστών, έτυχε να τους γνωρίσω και από κοντά. Έτσι τους άκουσα περισσότερο, τους είδα και Live (και θα τους ξαναδώ) και κατέληξα πως είναι μια αξιόλογη μπάντα, την οποία πρέπει να γνωρίσετε κι εσείς. Γι’ αυτόν το λόγο μίλησαν αποκλειστικά στο MusicCorner.gr, λίγο πριν το μεγάλο επετειακό live, για τα δεκαπέντε χρόνια τους.

ena_vima_mprosta_meeting_point_2016_01_001

MusicCorner: Καταρχάς συστηθείτε σαν μπάντα, για όσους δεν σας ξερουν!
Ένα Βήμα Μπροστά / Κωνσταντίνος (Κιθάρα): Πρώτη φορά, παίξαμε το 2001 σε ένα πάρτι αποφοίτησης από το λύκειο που έκανα στο σπίτι της γιαγιάς μου. Ο Νίκος τραγουδούσε ανέκαθεν, με τον Άγι ήμασταν συμμαθητές και, αν και δεν κάναμε παρέα, ήταν ο μόνος μπασίστας που ήξερα οπότε τον φώναξα αναγκαστικά. Μαζεύτηκαν και κάποια άλλα παιδιά και παίξαμε. Πλάκα είχε. Δεν υπήρχε στο μυαλό μας να κάνουμε κάτι στο μέλλον, γιατί εγώ είχα περάσει Πάτρα, μέχρι που ο Νίκος συναντήθηκε με τον Άγι στο γήπεδο τυχαία. Είχαν την ιδέα να ξαναπαίξουμε και κάπως έτσι πέρασαν 15 χρόνια. Ο Γιώργος (πλήκτρα) ήρθε το 2005, ενώ ο Δημήτρης (τύμπανα) είναι ολοκαίνουριος, αφού τον έχουμε μαζί μας από το καλοκαίρι.

MusicCorner: Πως προέκυψε το όνομα «Ένα Βήμα Μπροστά»;
Ένα Βήμα Μπροστά: Ήταν ιδέα του πρώτου μας ντράμερ. Είχαμε κλείσει το πρώτο «επίσημο» live μας στο Rodeo και έπρεπε κάπως να μας λένε. Προτάθηκε το όνομα “one step ahead”, μας φάνηκε απλό και αισιόδοξο, το κάναμε στα  ελληνικά και το κρατήσαμε τότε, ως προσωρινό όνομα.

MusicCorner: Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής που παίζετε και ποιες είναι οι επιρροές σας;
Ένα Βήμα Μπροστά:
Πρόσφατα αποφασίσαμε ότι παίζουμε… «ελληνόφωνο ατμοσφαιρικό ροκ». Έχουμε αρκετά διαφορετικά ακούσματα από έντεχνο, ροκ, μέταλ, παραδοσιακά, κλασική μουσική και άλλα.

MusicCorner: Φέτος κάνετε τουρ με τον Γιάννη Μηλιώκα. Πως είναι να συνεργάζεστε με έναν «θρύλο» της ελληνικής μουσικής σκηνής;
Ένα Βήμα Μπροστά: Είναι  κάπως περίεργο. Εκεί που πιστεύουμε πως μετά από μια σειρά live, έχουμε συνηθίσει το ό,τι παίζουμε με τον Γιάννη Μηλιώκα, όταν τελειώνει το κάθε «ταξίδι», είναι σα να μη συνειδητοποιούμε ότι το έχουμε κάνει. Είναι πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα να έχεις μεγαλώσει ακούγοντας κάποια κομμάτια και να τα παίζεις παρέα με αυτόν που τα έγραψε. Μεγάλη εμπειρία για εμάς και μπορούμε να πούμε ότι το διασκεδάζουμε πολύ.

MusicCorner: Την Τετάρτη 27/1, έχετε ένα μεγάλο live, για τα δεκαπέντε χρόνια σας, στο Holy Wood Stage. Τί θα δούμε εκεί;
Ένα Βήμα Μπροστά: Θα δείτε εμάς! Μαζί με φίλους και μεγάλους καλλιτέχνες. Θα είναι ο Φώτης Ανδρικόπουλος, ο Ζακ Στεφάνου, ο Σπύρος Γραμμένος σε «τηλεδιάσκεψη» τελικά (γιατί του βγήκε ένα live στην Κύπρο), ο Στάθης Δρογώσης, ο Γρηγόρης Κλιούμης και ο Γιάννης Μηλιώκας. Το live θα ξεκινήσει με τους LiE”, αγαπημένη μπάντα, βγάλανε και καινούριο δίσκο το 2015.

ena_vima_mprosta_afisa_2016_01_01

MusicCorner: Από αυτή την πορεία των δεκαπέντε χρόνια ήταν πιο πολλές οι καλές ή οι κακές στιγμές; Θα αλλάζατε κάτι αν μπορούσατε;
Ένα Βήμα Μπροστά:
Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια δόση μαζοχισμού για να είμαστε 15 χρόνια μαζί με τις κακές στιγμές να υπερισχύουν. Οι καλές στιγμές είναι σαφέστατα περισσότερες. Γενικά δεν είχαμε ποτέ σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας και πάντα ήμασταν όλοι μαζί στις δυσκολίες εκτός προφανώς, από τις στενάχωρες περιπτώσεις που κάποιος έπρεπε να φύγει. Αυτό που θα αλλάζαμε, είναι ότι ποτέ δεν ήμασταν πολύ διερευνητικοί με τη μουσική. Δεν ψαχνόμασταν αρκετά αναφορικά με το πώς ακουγόμαστε, πώς παίζαμε, τι μπορεί να κάναμε λάθος, τι καλό έχουν κάνει όλοι οι άλλοι που έχουν καταφέρει να παίξουν καλή μουσική.

MusicCorner: Το 2015 κυκλοφορήσατε ένα EP με τρείς διασκευές σε παλιά σας κομμάτια καθώς και δύο καινούρια. Να περιμένουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο δισκογραφικά;
Ένα Βήμα Μπροστά:
Κάναμε και πριν από αυτό ένα single, το «Άσε το χρόνο». Το γενικό σχέδιο είναι κάποια στιγμή να υπάρξει κάτι ολοκληρωμένο αλλά όχι άμεσα. Προς το παρόν, θέλουμε να κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε. Όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, θα μπούμε στο στούντιο και ελπίζουμε να βγει κάτι ωραίο.

MusicCorner: Έχετε επιλέξει να δίνετε δωρεάν την μουσική σας μέσω Ίντερνετ. Είναι από άποψη, από ανάγκη ή και τα δύο; Θα συνεχίσετε να το κάνετε;
Ένα Βήμα Μπροστά:
Εδώ και λίγο καιρό έχουμε σταματήσει να το κάνουμε γιατί έχουμε αμελήσει να ασχοληθούμε με το site μας, αλλά γενικά έχουμε διαθέσει 6.000 CD δωρεάν στα live μας και έχουμε αρκετά έως πολλά downloads από το 2007 που βγάλαμε το πρώτο CD. Δεν υπήρχε κάποια άποψη πίσω απ’ αυτό, μακάρι να γινόταν να πουλήσουμε τη μουσική μας και ο κόσμος να την αγόραζε. Απλά ήμασταν άγνωστοι τότε και θεωρήσαμε ότι θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος διαφήμισης για το συγκρότημα να δώσουμε τη μουσική μας δωρεάν. Έτσι το αποφασίσαμε.

MusicCorner: Πάντα ήταν δύσκολος ο χώρος της μουσικής, αλλά ειδικά στις μέρες μας τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Τί θα λέγατε σε νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική και ξεκινούν τώρα, όπως ξεκινούσατε κι εσείς πριν δεκαπέντε χρόνια;
Ένα Βήμα Μπροστά:
Να παίζουν συνέχεια, να προσπαθούν να γίνονται καλύτεροι σε αυτό που κάνουν, να φτιάχνουν μουσική που να τους αρέσει και να φροντίζουν να βάζουν οποιοδήποτε εγωισμό κάτω από τη μουσική τους. Α, και να διασκεδάζουν την κάθε στιγμή!

MusicCorner: Όσοι θέλουν να μαθαίνουν νέα σας, για live, τραγούδια κλπ. Που μπορούν να σας βρουν;
Ένα Βήμα Μπροστά:
Στην σελίδα μας στο facebook όπου μοιραζόμαστε τα νέα μας (facebook.com/1bm.gr). Επίσης στο κανάλι μας στο YouTube (youtube.com/enabhmamprosta), όπου «ανεβαίνει»’ η μουσική μας και τέλος στο site μας -που όπως είπαμε τελευταία, κακώς, το έχουμε παραμελήσει-, www.1bm.gr.

ena_vima_mprosta_meeting_point_2016_01_002

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here