Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Ο 61ος διαγωνισμός της Eurovision, πέρασε και επίσημα στην ιστορία. Η Ουκρανία και η Jamala ήταν η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, φτάνοντας η χώρα μετά από 12 χρόνια ξανά σε νίκη. Και τι δεν είχε αυτή η βραδιά: ανατροπές, άψογους παρουσιαστές, χαμένα εκατομμύρια σε στοιχήματα (υπέρ της Ρωσίας), σασπένς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, εντυπωσιακά βίντεο, ολογράμματα, guest εμφανίσεις από διάσημους ηθοποιούς και φυσικά τον Justin Timberlake. Σαφέστατα μια άρτια οργάνωση, με έμπνευση, με πρωτοτυπία και … πολύ χρήμα. Μας ξίνισε λιγάκι η απουσία της Ελλάδας από τον τελικό, αλλά καλά να πάθουμε και μυαλό να βάλουμε.

jamala_eurovision_2016_05_001

Η έναρξη της βραδιάς ως είθισται γίνεται πάντα με την παρουσίαση των τραγουδιών του τελικού. Με ένα πραγματικά ευφάνταστο τρόπο, οι Σουηδοί, πάντρεψαν την μόδα με την μουσική, και κάνοντας πασαρέλα διάφορα μοντέλα -στα οποία πάνω με ειδικά φώτα και εφέ παρουσιαζόταν η σημαία της χώρας-, μας εμφάνιζαν έναν έναν τους συμμετέχοντες.

Τη βραδιά άνοιξε το Βέλγιο, με την Laura Tesoro και το ”What’s the pressure”. Γλυκιά, άνετη και χαλαρή, έκανε αυτό που έπρεπε, δηλαδή ένα δυναμικό ξεκίνημα για την βραδιά, με τα αθλητικά της, πλάσαρε την χώρα της -κυριολεκτικά από το πουθενά- στην δεκάδα, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την άποψη, ότι πολλά αουτσάιντερ γίνονται ξαφνικά στη σκηνή φαβορί. 10η θέση με 181 βαθμούς.

Και από τον δυναμισμό, στην χαλαρότητα και την πρωτοεμφανιζόμενη σε τελικό Τσεχία. Η Gabriella με το ”I stand”, δεν κατάφερε να σταθεί όρθια και πήρε ένα ωραιότατο μηδέν από την ψηφοφορία του κοινού. Μια ωραία μπαλάντα, που πιθανότατα να μην την ευνόησε η θέση για αυτό και κατέληξε προτελευταία, 25η θέση με 41 βαθμούς. Υπήρχαν και χειρότερα!

Σειρά είχε η Ολλανδία, με τον Douwe Bob και το ”Slow down”. Χωρίς άγχος, με μπόλικη τσαχπινιά, μας πέταξε και ένα ‘I love you’ στα μέσα του τραγουδιού, και μάλλον έπιασε τόπο, αφού δεν τα πήγε και άσχημα, για χιλιοακουσμένο country κομμάτι. Οι χαιρετούρες στα ”πρώτα τραπέζια” δεν έλειψαν πάλι, και μια ανάσα πριν την δεκάδα, αφού τερμάτισε 11η θέση με 153 βαθμούς.

Η Samra δεν έκανε κανένα ”Miracle” για τον Αζερμπαϊτζάν τελικά. Η χειρότερη ίσως εμφάνιση της χώρας, αφού το κομμάτι από την κορυφή ως τα νύχια της παρουσίασης, δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο να δώσει. Ξανά πύρινη βροχή για την χώρα, αφού αυτή την λάνσαρε πρώτη, κάπου εκεί χτύπησαν το κουδούνι αρκετά delivery με πίτσες και σουβλάκια και εκείνη κατέληξε 17η με 117 βαθμούς.

Και πάμε στον ωραίο της βραδιάς, όπου τα γυναικεία πλήθη, τουλάχιστον στο σαλόνι του σπιτιού μου – πιστεύω και σε άλλα σαλόνια και όχι μόνο-, φώναζαν …βγάλε το μπλουζάκι Freddie! Λιγάκι ασταθής φωνητικά αυτή τη φορά, δεν έπεισε το ”Pioneer” και δε κατάφερε και πολλά αφού η Ουγγαρία έφτασε μέχρι την 19η θέση με 108 βαθμούς.

Η πρώτη από τις big 5 που εμφανίστηκε ήταν η Ιταλία, με την Francesca Michielin και το ”No degree of separation”. Καμία σχέση με το περσινό αριστούργημα που έστειλε, και που αδικήθηκε κατάφωρα, κατά την ταπεινή μου άποψη. Όμορφα μελαγχολικό κομμάτι, με πολύ καλό στίχο, ίσως λίγο παιδιάστικη σκηνική παρουσίαση και την Ιταλία κάθε χρόνο να μας τονίζει ότι είναι απαραίτητη στον διαγωνισμό. Κομμάτι που του ακούς άνετα στο ραδιόφωνο και αρκετές φορές μάλιστα. Ελαφρώς αδικημένη 16η θέση, με 124 βαθμούς.

Το πολύπαθο κομμάτι του Ισραήλ ακολούθησε, αφού άλλαξε τουλάχιστον 3 version για να ακούσουμε αυτό του τελικού. Ο Hovi Star, με μπόλικο μακιγιάζ ξανά, ερμηνεύοντας το ”Made of stars”, σε έναστρο πάτωμα, φόντο και ουρανό, για να δικαιολογήσει τον τίτλο του κομματιού, έπεισε τις κριτικές επιτροπές ( τον έβγαλαν 4ο) ,όχι όμως και το κοινό. Έλληνες οι δημιουργοί του 3D animation, αξιοπρεπέστατη συμμετοχή, 14η θέση, 135 βαθμοί.

Η γειτονική Βουλγαρία, με την Poli Genova και το ”If love was a crime”, έκανε την έκπληξη. Χαλαρή διάθεση, ανετότατη, με ένα ρεφρέν το οποίο σου έμενε στο αυτί από την πρώτη στιγμή, έκανε ρεκόρ η χώρα καλύτερης θέσης, και τερμάτισε 4η με 307 βαθμούς. Θα παιχτεί σε πολλά μαγαζιά εδώ, πάω στοίχημα. Δε σχολιάζω το ενδυματολογικό της, ας την συγχωρέσουν οι θεοί της μόδας.

Η οικοδέσποινα Σουηδία είχε σειρά, με τον Frans με το τραγούδι ”If I were sorry”. Πραγματικά δεν κατάλαβα τι άρεσε στον κόσμο, στις κριτικές επιτροπές και εγώ δε ξέρω που αλλού. Ένα είναι το σίγουρο. Η χώρα δεν ήθελε να ξανακερδίσει! Για ανεξήγητο λόγο, 5η θέση με 261 βαθμούς.

Τι να πρωτοπεί κανείς εδώ για αυτή την χώρα -την Γερμανία-, αυτήν την ερμηνεύτρια -Jamie Lee- και αυτό το τραγούδι -”Ghost”-. Πόκεμον; Digimon; Κάτι σε κινέζικο καρτούν πάντως θύμιζε. Πλήρης ικανοποίηση από όλους τους Έλληνες, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανία τερμάτισε τελευταία, 26η θέση με 11 βαθμούς. Φήμες θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ με υπογλώσσια!

Ο Amir από την Γαλλία, με το ”J’ai cherche”, ήταν ένα από τα φαβορί που δεν έλαμψε όσο θα ήθελε. Ένα πολύ όμορφο κομμάτι, που αγαπήθηκε πολύ από τους fans του διαγωνισμού, και που έδωσε μια ανάσα στην Γαλλία, αφού η χώρα στο θεσμό , πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Μετά από πολλά χρόνια, μπήκε στην δεκάδα ξανά, τερματίζοντας 6η με 257 βαθμούς.

Σειρά είχε η ενδυματολογική μετενσάρκωση του Ναπολέοντα, από την Πολωνία με τον Michal Szpak και το ”Colour of your life”. Με εξαιρετικό ανέμελο μαλλί, με εξαιρετικό μαύρο νύχι, δεν έπεισε τις κριτικές επιτροπές αφού τον άφησαν στην τελευταία θέση, εν αντιθέσει με το κοινό που τον έβγαλε τρίτο. Πώς συνέβη αυτό, μη με ρωτήσετε, δε θα ήθελα. Τελική κατάταξη 8η θέση με 229 βαθμούς.

Η Αυστραλία, με την Dami Im και το ”Sound of silence” έκλεψε τις καρδιές των κριτικών επιτροπών. Αψεγάδιαστη ερμηνεία, 1.000.000 στρας πάνω της, μια δυνατή μπαλάντα. Ήρθε πρώτη με μεγάλη διαφορά στις επιτροπές, αλλά δεν τα κατάφερε στο κοινό και για αυτό η 2η θέση με 511 βαθμούς. Στα επόμενα χρόνια, αν παραμείνει στο διαγωνισμό, θα νικήσει οπωσδήποτε.

Η Κύπρος μας, με τους Minus One και το ”Alter Ego”, δεν ευνοήθηκε που βγήκε μετά την Αυστραλία και χαντακώθηκε ενώ απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Πολύ καλή δυνατή ροκ ερμηνεία, σίγουρη σκηνική παρουσία αλλά μόλις στην 21η θέση με 95 βαθμούς.

Και πραγματικά , πιο βαρετή και άνευρη από την Σερβία δεν υπήρχε. Η Sanja Vucic, μας ερμήνευσε το  ”Goodbye” ειλικρινά περίμενα να το πει και να φύγει από την σκηνή. Ας είναι καλά τα Βαλκάνια που την τίμησαν με τις ψήφους τους και βγήκε 18η με 115 βαθμούς.

Με πράσινα παπούτσια, αξιομνημόνευτη φράντζα και παραλίγο να φάει και μια τούμπα αλλά έμεινε όρθιος. Καθαρόαιμο ποπ κομμάτι. Ο λόγος για την Λιθουανία και τον Donny Montell και το ”I have been wiating for this night”. 9Η θέση με 200 βαθμούς και απορώ…

Η αγαπημένη Κροατία με την Nina Kralijc πήρε την σκυτάλη. Με ελαφρώς αλλαγμένη κουπ, πιο εκφραστική και δυναμική στην ερμηνεία της αλλά όχι τόσο ικανοποιητική φωνητικά όσο στον ημιτελικό. Το ρούχο ανεκδιήγητο, η αστυνομία της μόδας την καταδιώκει ακόμα. Too much σαν συμμετοχή, αλλά εμένα μου αρέσουν και λιγάκι αυτά. Το ”Lighthouse” τερμάτισε 23η θέση με 73 βαθμούς.

Και ήρθε η ώρα του απόλυτου φαβορί. Ρωσία, Sergey Lazarev, ”You are the only one”. Ένα ωραίο, δυναμικό ποπ κομμάτι, το οποίο δεν είχε αυτό το κάτι. Και αν αυτό το κάτι, ήταν τα μαγικά του Φωκά Ευαγγελινού, που είχε φανερές επιρροές από άλλες συμμετοχές τις οποίες επιμελήθηκε ο ίδιος, τότε έκανε λάθος. Καλά τα εφέ, καλά τα μαγικά, αλλά δεν αρκούν πάντα. Εκατομμύρια χάθηκαν στα στοιχήματα, αφού η Ρωσία ήταν μήνες το ένα και μοναδικό και ακλόνητο φαβορί. Χαντακώθηκε κάπως από τις επιτροπές, νίκησε στο κοινό. Σοκ για τους Ρώσους, που δεν τους βλέπω να κάθονται του χρόνου. 3η θέση 491 βαθμούς.

Η Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέβηκε με κομμάτι εξ’ ολοκλήρου στα αγγλικά. Η Barei με το ”Say Yay”, μάλλον δεν βοηθήθηκε και πολύ από την σειρά εμφάνισης της. Σίγουρη η μελανιά από την επιτηδευμένη πτώση της. Δεν έπεισε, 22η θέση με 77 βαθμούς.

Η Λετονία, με τον Justs και το Heartbeat. Δεν έχω να πω πολλά. Περίμενα την νικήτρια μετά που θα έβγαινε. Καλή εμφάνιση, μέτρια ερμηνεία και μια 15η θέση με 132 βαθμούς.

Ουκρανία και Jamala. Καμία έκπληξη για εμένα, εξάλλου σας το είχα αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο. Η εκδίωξη των Τατάρων από την Κριμαία, έπεισε. Στον αμανέ της, αποκλείεται να μην σε έπιανε ένα ρίγος όταν την άκουγες. Μόνο η φωνή της και το συναίσθημα που έβγαζε, αρκούσαν. Χωρίς εφέ, χωρίς ιδιαίτερα τεχνάσματα, πήρε δεύτερη θέση και σε κοινό και σε επιτροπή, και του χρόνου θα βρισκόμαστε στο Κίεβο. Εννοείται ότι και υπήρξαν ήδη αναμενόμενες αντιδράσεις από τους Ρώσους. Δικαίως πρώτη. Χρειαζόταν και μια πιο ποιοτική νίκη η Eurovision. Έστω και με πολιτικό περιεχόμενο νίκη. Τι μόνο η αγάπη και ο έρωτας υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο;! I dont think so! Ελπίζω ο κύριος Τσακνής να τα βλέπει και να παραδειγματίζεται. Απολαύστε την! 1η θέση με 534 βαθμούς.

Η εγκυμονούσα Ira Losco για την Μάλτα με το ”Walk on the water” εμφανίστηκε μετά την καθηλωτική ερμηνεία της Jamala. Δεν κατάφερε να κάνει πολλά, αφού πραγματικά πιστεύω ότι συζητούσαν για την προηγούμενη συμμετοχή ακόμα. Αξιοπρεπής εμφάνιση, 12η θέση, 153 βαθμούς.

Η Zoe …στη χώρα των θαυμάτων! Λουλουδένια, χαριτωμένη, απλή τα κατάφερε στο κοινό, το κέρδισε και σκαρφάλωσε στην 13η θέση με 151 βαθμούς. Η Αυστρία με το γαλλόφωνο κομμάτι ”Loin d’ ici”! Ούτε οι ίδιοι οι Γάλλοι δεν έστειλε εντελώς στα γαλλικά κομμάτι.

Λίγο πριν το φινάλε, το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Joe and Jake μας τραγούδησαν το ”You are not alone”, όχι του Michael Jackson, προς Θεού. Ένα άλλο δικό τους, χαλαρό ποπ, το οποίο σε σχέση με άλλα κομμάτια που έχει στείλει η χώρα, τα τελευταία χρόνια ήταν αριστούργημα. 24η θέση με 62 βαθμούς. Το λες και μέτρια αυτό το αποτέλεσμα.

Τέλος η γυναικάρα της Αρμενίας, που μάλλον πλήρωσε το γεγονός ότι ήταν αρκετά σέξι, γιατί δεν δικαιολογείται αλλιώς η θέση που πήρε. Έπαιζε δυνατά για τριάδα. Πολύ καλή φωνή, πολύ καλό κορμί, πάρα πολύ καλά τηλεοπτικά εφέ και 7η θέση με 249 βαθμούς. Iveta Mukychuyan και ”Lovewave”.

Ακολούθησε το καθιερωμένο recap των κομματιών, για να προλάβει να ψηφίσει ο κόσμος, ενώ όλο το στάδιο παραλήρησε όταν την εμφάνιση του έκανε ο ένας και μοναδικός Justin Timberlake στη σκηνή. Έδωσε άλλον αέρα στην βραδιά, και έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν οι ΗΠΑ θα λάβουν και αυτές μέρος κάποτε στον διαγωνισμό, αφού και αυτές και η Κίνα τον μετέδωσαν live.

Το σύστημα της ψηφοφορίας, άλλαξε και είδαμε πρώτα τους βαθμούς που έδωσαν οι επιτροπές στα τραγούδια, κατά τις οποίες είδαμε και αρκετές εκπλήξεις.

Μετά οι παρουσιαστές, έδωσαν και τα αποτελέσματα του televoting, όπου πάγωσαν τους Ρώσους και τους Αυστραλούς και έκαναν τους Ουκρανούς να πανηγυρίζουν τρελά. Η Ελλάδα για την ιστορία τερμάτισε στην 16η θέση (!) στον ημιτελικό με 44 βαθμούς μόνο.

Η Jamala στην συνέντευξη τύπου ήταν φανερά συγκινημένη και δήλωσε πως ότι και να γίνει ο διαγωνισμός του χρόνου θα διεξαχθεί στην Ουκρανία και πως ήταν σημαντικό που νίκησε φέτος λόγω της μεγάλης πολιτικής της κόντρας με την Ρωσία. Ευχαρίστησε τον κόσμο και ειδικά το team της ουκρανικής αποστολής και ευχήθηκε αγάπη και ειρήνη.

Μακάρι του χρόνου και εμείς να βρισκόμαστε στον τελικό του 62ου διαγωνισμού της Eurovision. Ραντεβού του χρόνου στην Ουκρανία. Και μην ξεχνάτε πως η Eurovision πάντα θα βρίσκει έναν τρόπο να προκαλεί, να αποκτά φανατικούς οπαδούς και φανατικούς πολέμιους . Απλά η πρώτη ομάδα, στην οποία ανήκω και εγώ, το απολαμβάνουμε λιγάκι περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here