5+1 επιλέγει η Ειρήνη Ζαβιτσάνου

Θαυμάζεις κάποιον για το μουσικό του ταλέντο αλλά τον λατρεύεις όταν συνειδητοποιείς πόσα παραπάνω και πέρα από αυτό είναι.

Bob Marley  ή αλλιώς Ρόμπερτ Νέστα Μάρλει, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα: Ο βασιλιάς της Reggae, εκείνος που εδραίωσε και σηματοδότησε το συγκεκριμένο είδος μουσικής καθηλώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Μπορεί η μουσική να είναι από μόνη της ένας κόσμος ολόκληρος, υπάρχουν όμως προσωπικότητες του βεληνεκούς του Bob Marley που δεν χάρισαν στον κόσμο μόνο τη μουσική τους αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία. Ήταν από τους μουσικούς που συνήθιζε να μοιράζεται τις σκέψεις του και έτσι, μέσα από ρήσεις και λόγια του, γίναμε σοφότεροι και είπαμε για πολλοστή φορά ότι αυτός ο τεράστιος καλλιτέχνης, αυτή η ιδιοφυία, άφησε πίσω του ένα σεντούκι γεμάτο με θησαυρούς. Θησαυροί και αποστάγματα καρδιάς και βαθιάς φιλοσοφίας.

Δεν ήταν απλώς ο τραγουδιστής του έρωτα και της αγάπης αλλά ένα είδωλο που η λαϊκή του καταγωγή και  το κοινωνικό του στάτους, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την δημιουργία κάποιων από τα πιο αξιόλογα κομμάτια με πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Βιώνοντας ο ίδιος τον ρατσισμό από μικρή ηλικία, οι φυλετικές διακρίσεις αποτέλεσαν αναπόφευκτα το επίκεντρο  του.

Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 36 ετών. Πρόλαβε ωστόσο και άφησε πίσω του τεράστια κληρονομιά.

Λίγο πριν πεθάνει, τα τελευταία του λόγια στο γιο του Ziggy, είναι μια φράση που τα περικλείει όλα: «money can’t buy the life».

1: «Ποτέ δεν ξέρεις πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου μέχρι να έρθει η στιγμή που η δύναμη θα είναι η μόνη επιλογή σου»
Χρειάζεται ανάλυση; Είναι από τις φορές που λες: «τι να λέμε τώρα…». Απόλυτο δίκιο για μια ακόμη φορά ο Bob Marley. Έτσι έχουν τα πράγματα. Όταν έρθεις αντιμέτωπος με καταστάσεις που η αντιμετώπισή τους είναι μονόδρομος, θες δεν θες ακολουθείς, μπαίνεις στο χορό και χορεύεις. Δεν ξέρεις αν και πόσο θα αντέξεις αλλά δεν έχεις άλλη επιλογή και έτσι το κάνεις. Για να διαπιστώσεις εκ του αποτελέσματος ότι ναι ρε φίλε, δεν ήξερα ότι κρύβω μέσα μου τόση δύναμη, αλλά τελικά την βρήκα. Και αυτό είναι νίκη. Καθαρή νίκη του εαυτού σου.

2: «Όταν μια πόρτα κλείνει, να ξέρεις ότι άλλες πόρτες είναι ανοιχτές»
Κοινώς, για να πας μπροστά πρέπει να αφήσεις πίσω ότι σε βαραίνει. Να πετάξεις τα «σκουπίδια» από τη ζωή σου προκειμένου να κάνεις χώρο σε καινούρια πράγματα, να προετοιμάσεις το έδαφος. Όλοι βρεθήκαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας κοιτάζοντας μια κλειστή πόρτα. Και; Θυμάστε τι ακολούθησε; Προφανώς και αποτέλεσε αφετηρία να πάμε παρακάτω, να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα.
Όταν μας κλείνουν μια πόρτα κατάμουτρα, συνήθως η θλίψη, η λύπη και ο θυμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα και μένουμε να κοιτάμε την κλειστή πόρτα, θεωρώντας ότι χάσαμε κάτι σημαντικό. Τα σημαντικά όμως δεν βρίσκονται πίσω αλλά μπροστά μας: στις πόρτες που ανοίγονται όταν κάνουμε ένα βήμα εμπρός

3: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα σε πληγώσουν. Θα πρέπει να βρεις όμως ποιοι αξίζουν τον πόνο σου»
Είναι μάλλον στην ανθρώπινη φύση να πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε ή κάπως έτσι… το είπαν και οι δικοί μας, οι Πυξ Λαξ: «ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο». Άνθρωποι που εμείς τους προσφέραμε μια από τις “V.I.P.” θέσεις στο βάθρο της καρδιάς μας και εκείνοι επέλεξαν την κερκίδα… άνθρωποι που τους εμπιστευτήκαμε και μας πρόδωσαν. Η ζωή δεν είναι εύκολη και δυστυχώς ούτε δίκαιη. Τους κρατάμε λοιπόν ως μια ανάμνηση με γλυκόπικρη γεύση και ως ένα αναπόσπαστο μέρος στις θύμησές μας… μετά από μια καταστροφή θα πονέσεις και θα κλάψεις, όμως δεν είναι φρόνιμο να βυθιστείς σε μια μελαγχολία δίχως τέλος. Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν τα δάκρυά μας και τη στενοχώρια μας γιατί είναι «ξεχωριστοί». Ο καθένας ορίζει με το δικό του τρόπο τι είναι ξεχωριστό για αυτόν αλλά επειδή οι «ιδιαίτεροι» άνθρωποι σπανίζουν, ακόμη κι αν τους χάσουμε πρέπει να νιώθουμε και τυχεροί μέσα στη θλίψη μας, που είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να αποτελέσουν μέρος της ζωής μας.

4: «Το μεγαλείο του ανθρώπου δεν είναι το πόσα πλούτη θα αποκτήσει, αλλά η ικανότητά του να επηρεάζει θετικά τους γύρω του»
Λόγια που καταδεικνύουν το μεγαλείο αυτού του τόσο σπουδαίου ανθρώπου και που θα πρέπει να αποτελούν οδηγό και φάρο για όλους μας. Με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα, με εύκολο ή δύσκολο τρόπο, μπορεί κάποιος στη ζωή του να αποκτήσει τα υλικά αγαθά που επιθυμεί ή που νομίζει ότι θα του χαρίσουν την ευτυχία. Πρόκειται μάλλον για ψευδαίσθηση, καθώς ο κορεσμός σε αυτές τις περιπτώσεις καραδοκεί και ακολουθεί η δημιουργία ενός κενού. Μεγαλύτερου και βαθύτερου κενού από εκείνο που υπήρχε πριν την απόκτηση του πλούτου. Το να έχει κάποιος και να καλλιεργεί την ικανότητα να επηρεάζει θετικά όσους τον περιτριγυρίζουν δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευλογία, να τον κάνει προσφιλή και αγαπητό στα μάτια όλων και να αποτελεί πηγή μίμησης και καλού παραδείγματος.

5: «Άνοιξε τα μάτια σου και κοίτα. Είσαι ευχαριστημένος με τη ζωή σου»;
Έρχεται η στιγμή που όλοι κάνουμε συμβιβασμούς. Στις προσωπικές μας σχέσεις, στο εργασιακό περιβάλλον, στην οικογένειά μας, στη ζωή μας. Ας μην μετατρέψουμε την ίδια τη ζωή όμως σε έναν τεράστιο και μεγάλο συμβιβασμό γιατί η ζωή είναι μία και πρέπει να την ΖΟΥΜΕ! Είναι κρίμα να χάνουμε το χρόνο μας και να αναλωνόμαστε σε τοξικές καταστάσεις, όταν μπορούμε να τα αφήσουμε στην άκρη και να απολαύσουμε τα όμορφα «ηλιοβασιλέματα» που μπορεί να μας χαρίσει η ζωή. Μπορεί να μην υπάρχουν πάντα οι προϋποθέσεις για να είναι όλα καλά, αλλά οφείλουμε να ρισκάρουμε, να αλλάζουμε ότι δεν μας αρέσει και να κάνουμε τη ζωή μας όμορφη. Το οφείλουμε πρωτίστως στον εαυτό μας. «Ανοίγουμε» λοιπόν τα μάτια της καρδιάς μας και κάνουμε μια βαθιά ενδοσκόπηση και έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό μας, αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή μας, η κάθε μέρα αποτελεί μια νέα ευκαιρία να την αλλάξουμε …κάθε ανατολή και μια νέα αρχή.

+1… «Νίκα τους δαίμονες με αυτό που λέγεται αγάπη»
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που μπορεί να νικήσεις τους «δαίμονες» του καθενός. Αν όμως υπάρχει, ο Bob Marley έχει για άλλη μια φορά δίκιο. Αυτό είναι η αγάπη. Δεν πιστεύω ότι η αγάπη αποτελεί πανάκεια αλλά είμαι βέβαιη ότι μέσα – μέσα μπορεί να κάνει τα θαύματά της.  Όταν παλεύεις με το μέσα σου, οι πιθανότητες να νικήσεις και να συμφιλιωθείς είναι πάντα πολλές. Ο καθένας μας οφείλει να «δουλεύει» με τον εαυτό του και να βελτιώνει όσο μπορεί την συναισθηματική του νοημοσύνη. Ένας φίλος παλιά, μου είχε πει ότι οι «δαίμονες» είναι η ίδια μας η ψυχή. Ακόμη κι αν πέρασαν χρόνια, κουβαλάω αυτά τα λόγια κι ας μην έχω καταλήξει ακόμη τι είναι τελικά οι «δαίμονες». Αυτό που μπορώ ωστόσο να πω με βεβαιότητα, είναι ότι η αγάπη πάντα βρίσκει τρόπους να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, πιο όμορφους στην ψυχή. Και έτσι, θα κάνουμε και τούτο τον κόσμο καλύτερο. Ας μην της στερήσουμε λοιπόν το δικαίωμα και ας της δώσουμε απλόχερα την ευκαιρία να το κάνει.

————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here