Γράφει η Γιούλη Σεβρή
Φωτογραφίες: Ιωάννης Αδαμίδης

Σε ένα κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο ως αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ζεστής ανταπόκρισης του κοινού της Θεσσαλονίκης στο φιλανθρωπικό κάλεσμα του κέντρου πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς ενίσχυση του έργου του ορφανοτροφείου «Η Μέλισσα» και του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, απολαύσαμε την περασμένη Τρίτη το μουσικό αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο «Μια ζωή την έχουμε»


Περιπλανηθήκαμε σε ανεπανάληπτες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων μουσουργών που στόλισαν μοναδικά ταινίες μεγάλων Ελλήνων κινηματογραφιστών με τις φωνές των Βασίλη Λέκκα, Ματθίλδης Μαγγίρα, Παναγιώτη Πετράκη, Εύης Σιαμαντά και Ευτυχίας Μητρίτσα, τις ενορχηστρώσεις του Κώστα Ματσίγκου και τις χορογραφίες του Κώστα Καφαντάρη με συμμετοχή των σπουδαστών της σχολής του, όλα συγκερασμένα υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Αθανασίου Κολαλά.


Δυνατές ερμηνείες, όμορφες χορογραφίες, μπρίο και ταμπεραμέντο σε συνδυασμό με αισθαντικότητα και μελωδικότητα, δημιούργησαν ένα παζλ με νοσταλγική διάθεση αλλά και φόρο τιμής σε μεγάλες καλλιτεχνικές φιγούρες του ελληνικού στερεώματος που δόθηκε απλόχερα στο κοινό που αψήφισε τις άσχημες καιρικές συνθήκες και αφέθηκε σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο.


Ο Βασίλης Λέκκας συναρπαστικός στα «Παλιομισοφόρια» με περισσή απορία και σχεδόν χαριτωμένη «αγανάκτηση» αναρωτιόταν –με το κοινό να σιγοντάρει ενθουσιωδώς- «τι τραβάν για σας τ’ αγόρια, βρε τι τραβάν για σας τ’ αγόρια!» αλλά και καθηλωτικός στην ερμηνεία του «Μάνα μου Ελλάς», καταθέτοντας και το τελευταίο κύτταρο της ψυχής του και με φωνή που έμοιαζε να βγαίνει από τα έγκατα της γης έκανε τους πάντες να κρατήσουν την αναπνοή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού.


Ο Παναγιώτης Πετράκης, ένας συγκερασμός ρομαντικού τροβαδούρου με σκερτσόζο σόουμαν, υπηρέτησε αισθαντικά τις λεπτεπίλεπτες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και μετέδωσε ενέργεια στα ζωηρά του ντουέτα με τις παρτενέρ του σε βαθμό που να καταδεικνύει ότι οι δυνατότητές του στον χώρο της υποκριτικής είναι ισάξιες με τις δυνατότητές του στον χώρο της μουσικής και άρα πρόκειται για μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία που έχει πολλά να μας χαρίσει ακόμη.

mia_zoi_tin_exoume_live_2018_12_010_petrakis

Οι γυναικείες παρουσίες της βραδιάς εξίσου ζεστές και φινετσάτες ανταποκρίθηκαν με επιτυχία σε κάθε μουσικό ύφος μεταφέροντάς μας στην ατμόσφαιρα της εκάστοτε εποχής.

Ακούσαμε μια εξαιρετική τζαζ εκτέλεση του «Αν σ’ αρνηθώ» αλλά και ένα σπαρακτικό «Άνοιξε πέτρα» από την Εύη Σιαμαντά που ξεδιπλώνοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να το υποστηρίξει αψεγάδιαστα.


Η ήρεμη δύναμη της παρέας Ευτυχία Μητρίτσα έλαμψε στο «Μαντολίνο» και σε άλλες αξέχαστες επιτυχίες ενώ η Ματθίλδη Μαγγίρα με το αδιαμφισβήτητο ταμπεραμέντο της τραγούδησε «Του αγοριού απέναντι» ενθουσιάζοντας με όλο το αρμόζον πάθος αλλά και νάζι.


Ωραίο στιγμιότυπο λίγο πριν το κλείσιμο της βραδιάς ήταν και η χορογραφία με τις ξυπόλητες τσιγγάνες που περιπλανήθηκαν ανάμεσα στα καθίσματα με «γαρύφαλλο στ’ αυτί και τσαχπινιά στο μάτι».


«Μια ζωή την έχουμε» και ακριβώς γι αυτό είναι καλό να μη χάνουμε τέτοια οπτικοακουστικά θεάματα, πόσο μάλλον όταν εφορμούν και από έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Αναμφίβολα ήταν μια όμορφη μουσική διαδρομή που σίγουρα θα άφησε ευχαριστημένους εκτός από εμάς και όλους τους δημιουργούς που συμμετείχαν με τις μουσικές και τις ταινίες τους κι ας μη βρίσκονται πια ανάμεσά μας…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here