8/1/2014
www.musiccorner.gr

Λοιπόν, ο Μισέλ και η Βερονίκ Ουλιέ είναι ο μπαμπάς και η μαμά του Μπρούνο (11 ετών).
Ο Αλαίν και η Ανέτ Ρέιγ είναι ο μπαμπάς και η μαμά του Φερντινάν (11 ετών και αυτός).
Μια μέρα όμως ο Φερντινάν θύμωσε και χτύπησε στο πρόσωπο τον Μπρούνο μ’ ένα κλαδί και του έσπασε και δυο δόντια, κάτι που δεν ήταν σωστό.
Και μετά, το επόμενο πρωί δηλαδή, οι γονείς αποφάσισαν να βρεθούν και να τα κουβεντιάσουν όλα αυτά.
Κι αφού είναι γονείς και μεγάλοι, ξέρουν να συζητήσουν πολιτισμένα μεταξύ τους, δεν κάνουν σαν παιδιά.
Έτσι δεν είναι;

Η φημισμένη κωμωδία Ο Θεός της σφαγής της Γιασμίνα Ρεζά παρουσιάζεται έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014 στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00. Τι συμβαίνει όταν δύο ζευγάρια σοβαρών και καλλιεργημένων γονέων  συναντιούνται για να λύσουν μια παρεξήγηση ανάμεσα στα παιδιά τους; Ποιό είναι το όριο ανάμεσα στην ενηλικίωση και την παιδικότητα; Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιαμλόγλου και η Square Theatre Company επιμένοντας στην κωμική/σατιρική γραμμή του πρωτότυπου κειμένου, προσεγγίζουν τους ήρωες και το έργο με κέφι και γνήσια διάθεση για παιχνίδι, παρουσιάζοντας μία καθαρόαιμη κωμωδία.

«Η Ρεζά γράφει μια κωμωδία με έντονη κριτική διάθεση και σαρκασμό απέναντι στο καθώς πρέπει και τον αστικό πολιτισμό, ψάχνοντας, με υπόγειο τρόπο, τί είναι αυτό που κατά βάθος συνδέει τέσσερα εμφανώς στερεοτυπικά πρόσωπα, απόλυτα αναγνωρίσιμα και από το ελληνικό κοινό», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

theos_sfagis_theatro104_2014_01

Η συγγραφέας Γιασμίνα Ρεζά, που έχει χαρακτηριστεί και ως θεατρικό φαινόμενο, είναι μία από τις πιο συζητημένες προσωπικότητες της Γαλλίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, έχοντας βραβευτεί πολλές φορές για το έργο της. Το έργο “Ο θεός της σφαγής” πρωτοπαρουσιάστηκε το 2006, γνώρισε τεράστια επιτυχία και από τότε παίζεται ανελλιπώς σε περισσότερες από 35 χώρες ανά τον κόσμο. Βραβεύτηκε με το βραβείο Laurence Olivier καλύτερης κωμωδίας και το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου και ερμηνεύτηκε από μεγάλα ονόματα της υποκριτικής (μεταξύ των οποίων οι Ιζαμπέλ Υπέρ, Τζέημς Γκαντολφίνι, Τζεφ Ντάνιελς, Λούσυ Λιου, Κεν Στοτ, Ρέιφ Φάινς, Μάρσια Γκέι Χάρντεν), ενώ το 2011 γυρίστηκε σε ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο Carnage.

Τα μέλη της Square Theatre Company πρωτοσυναντήθηκαν το 2008 στην παράσταση Βερολίνο 1989, Ιστορίες μιας πόλης του Δημήτρη Γκενεράλη, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, στη Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου. Η δεύτερη συνεργασία τους έγινε το χειμώνα του 2010 στην παράσταση 1984 του Τζώρτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία και μουσική Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), που παίχτηκε στο BIOS. Το χειμώνα του 2011 ιδρύθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Square Theatre Company και έκανε την πρώτη της παραγωγή, ανεβάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μαύρη κωμωδία του Νεοζηλανδού βραβευμένου συγγραφέα Thomas Sainsbury “LUV”, που παίχτηκε στο Screening Room του Nixon, σε σκηνοθεσία Αντώνη Σπίνουλα. Τον Οκτώβριο του 2013, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, η ομάδα παρουσιάζει το  “Camille Claudel: MUDNESS” σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά. Η Square Theatre Company αποτελείται από τους ηθοποιούς Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Γιάννη Λασπιά και Αργύρη Θανάσουλα.

Φέτος, η Square Theatre Company συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γιαμλόγλου. Πριν στραφεί στο θέατρο, ο Δ. Γιαμλόγλου είχε εργαστεί ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης για γνωστές τηλεοπτικές σειρές και για τον κινηματογράφο. Το 2005 γύρισε, σε δικό του σενάριο, την ταινία μικρού μήκους “Πάμε Πάλι”, με συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. Το 2009, η δεύτερη του ταινία Ιμάντας κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου και σειρά βραβείων (ανάμεσα στα οποία βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου) σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο θέατρο σκηνοθέτησε τους “Δαίμονες” του Λαρς Νορέν, σε παραγωγή του θιάσου Κώδικας, το αναλόγιο “Ο μονόλογος του Σκύλου” της Ναταλίας Ηλία για το θέατρο Beton7 και το δράμα του Θανάση Τριαρίδη “La ultima noche ή οι Καρχαρίες” στο θέατρο ΠΚ. Τον Δεκέμβριο του 2011, ίδρυσε τον ΙΜΑΝΤΑ, μια μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την προώθηση της τέχνης.

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Γιασμίνα Ρεζά
Μετάφραση: Γιώργος Βούρος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαμλόγλου
Σκηνικά: Αιμιλία Κακουριώτη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός  Σκηνοθέτη: Άρτεμις Ορφανίδου –Φωτεινή Τσακίρη
Επιμέλεια κίνησις: Όλγα Σπυράκη
Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός
Φωτογράφος: Στράτος Προύσαλης

Διανομή
Βερονίκ Ουλιέ: Δάφνη Μανούσου
Αλαίν Ρέιγ: Γιάννης Λασπιάς
Μισέλ Ουλιέ: Αργύρης Θανάσουλας
Ανέτ Ρέιγ: Ιωάννα Σταυροπούλου

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41 Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός), τηλ.210 3455020

Εισιτήρια: 12€ κανονικό & 10€ μειωμένο.

Διάρκεια παράστασης: 90’χωρίς διάλειμμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here