Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στο Λονδίνο της Οικονομικής Ύφεσης, ο προσφάτως χήρος Michael Banks (Ben Whishaw), ζει με τα τρία παιδιά του και την πιστή οικονόμο τους Helen (Julie Walters), στο πατρικό σπίτι όπου μεγάλωσε μαζί με την αδελφή του, Jane (Emily Mortimer). Τα οικονομικά του προβλήματα τον ανάγκασαν να υποθηκεύσει το οίκημα, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει να του το πάρει η τράπεζα στην οποία εργάζεται. Ο πρόεδρός της, William Wilkins (Colin Firth) εμφανίζεται πρόθυμος να τον βοηθήσει, όμως η οικογένεια Banks χρειάζεται κάτι πιο δραστικό. Και, κάπως έτσι, η Mary Poppins (Emily Blunt)… πιάνεται σε έναν χαρταετό και καταφθάνει στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να αλλάξει μια για πάντα τη ζωή της οικογένειας που τόσο αγάπησε. Στο πλευρό της, ο πάντα αισιόδοξος φανοκόρος Jack (Lin-Manuel Miranda).

mary poppins_returns_afisa_2018_12

Ο εμπειρότατος Rob Marshall σκηνοθετεί και χορογραφεί το μιούζικαλ «Η Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει» (“Mary Poppins Returns”), sequel της κλασικής ταινίας του 1964. Η δημιουργία του είναι υποψήφια για 4 Χρυσές Σφαίρες –Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ), Α΄ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τους Blunt και Miranda αντίστοιχα, και μουσικής για τον Marc Shaiman–, ενώ στη χώρα μας προβάλλεται σε υποτιτλισμένη και μεταγλωττισμένη εκδοχή. Το πρωτότυπο σενάριο του David Magee αναβιώνει όμορφα τον πολύχρωμο κόσμο που δημιούργησε τη δεκαετία του ’30 η συγγραφέας P. L. Travers, ενώ στα ατού του φιλμ συγκαταλέγεται η επιλογή της Blunt, η οποία ερμηνεύει θαυμάσια την αγαπημένη νταντά, υπογραμμίζοντας την εκκεντρικότητα, το ιδιαίτερο στυλ, αλλά και την ανιδιοτέλεια που τη χαρακτηρίζουν. Εξίσου λιτή και άμεση είναι και η ερμηνεία του πολυτάλαντου Miranda, ο οποίος, στον ρόλο του χαρούμενου φανοκόρου, αναλαμβάνει να φέρνει το φως ακόμη και στο πιο βαθύ σκοτάδι, σε έναν ρόλο ιδιαίτερου και διαχρονικού συμβολισμού. Όλη η διανομή είναι, άλλωστε, εξαιρετική, ενώ ξεχωρίζουν οι guest εμφανίσεις των Meryl Streep, Angela Lansbury, αλλά και του 92χρονου Dick Van Dyke, του θρυλικού καπνοδοχοκαθαριστή της πρώτης ταινίας!

mary_poppins_returns_2018_12

Το δύσκολο έργο του να δημιουργήσουν πρωτότυπα τραγούδια ανέλαβαν οι Marc Shaiman και Scott Wittman –και νομίζω ότι τα κατάφεραν θαυμάσια. Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία της ταινίας είναι ονειρεμένες, η απαραίτητη σεκάνς με τα κινούμενα σχέδια εμπνευσμένη, ενώ αγαπημένα στοιχεία της πρωτότυπης ταινίας βρίσκουν και εδώ την –καθοριστική πολλές φορές– θέση τους. Η σημαντικότερη επιτυχία όμως της μαγευτικής αυτής, παραμυθένιας παραγωγής, είναι το γεγονός ότι υπενθυμίζει σε όλους τους μεγάλους πώς να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών, χωρίς να περιορίζουν τη φαντασία τους. Άλλωστε, όπως λέει και η Mary Poppins, «Όλα είναι πιθανά, ακόμα και τα απίθανα»…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here